Srbija i Balkan

Ukratko 27. avgust: Lavrov najavio reviziju ruske nuklearne doktrine; Premijer RS povređen u udesu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Rusija spremna da pruži pravnu pomoć suosnivaču platforme Telegram Pavelu Durovu, koji je pritvoren u Francuskoj
Ukratko 27. avgust: Lavrov najavio reviziju ruske nuklearne doktrine; Premijer RS povređen u udesuwww.globallookpress.com © Ulf Mauder
  • Rusija ima svoju nuklearnu doktrinu, i ona je trenutno u procesu revizije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
  • Premijer Srpske Radovan Višković i još dve osobe povređeni su u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu u mestu Tišča kod Šekovića. Učestvovala su dva putnička vozila, od kojih je jedno vozilo štićene ličnosti. Premijer je pregledan u Domu zdravlja Milići i Opštoj bolnici Zvornik, a nakon detaljnog medicinskog pregleda lekari su konstantovali lakše telesne povrede.
  • U Moskvi se danas i sutra održava forum BRIKS-a. Ovaj forum je zapravo priprema za samit BRIKS-a koji će u oktobru biti održan u Kazanju. U pitanju je veliki međunarodni skup kojem će, nedavno je potvrđeno, učestvovati i kineski predsednik Si Đinping. I dalje se ne zna da li će Srbija imati svoje predstavnike na samitu, ali se zna da ih ima na forumu.
  • Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i savesti pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju, dodajući da žali što im se nije i više posvetio.
  • Ruske snage pogodile su mesto okupljanja stranih instruktora u gradu Krivom Rogu, u centralnoj Ukrajini, otkrio je za RIA Novosti koordinator nezvaničnog ruskog pokreta otpora koji deluje na teritoriji Ukrajine Sergej Lebedev.
  • Troje od petoro osumnjičenih za pripremu atentata na glavnu urednicu RT i medijske mreže "Rusija sevodnja" Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak "delimično" je priznalo krivicu, navodi se u materijalima u koje su imale uvid "RIA Novosti".
  • Premijer Srbije Miloš Vučević je povodom izjave Gordana Jandrokovića da "Srbija nije demokratska država", rekao da je očigledno da iz usta Jandrokovića opet progovaraju velikohrvatski kompleksi zbog uspeha Srbije na svim poljima.
  • Asistentkinja Pavela Durova, osnivača Telegrama, Julija Vavilova, kao i njegov telohranitelj pušteni su na slobodu nakon ispitivanja koje su sprovele francuske vlasti.
  • Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Rusija spremna da pruži pravnu pomoć suosnivaču platforme Telegram Pavelu Durovu, koji je pritvoren u Francuskoj.
  • Politički proces koji se vodi protiv osnivača Telegrama Pavela Durova je politički, uprkos tvrdnjama francuskog predsednika Emanuela Makrona da to nije slučaj, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
  • Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo nove podatke o hemijskom i biološkom oružju Ukrajine i SAD. Sjedinjene Američke Države počele su aktivno da uključuju Rumuniju i Moldaviju u svoje šeme prevoza biološkog materijala iz Ukrajine, rekao je danas načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.
  • U Kurskoj oblasti trenutno postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi tokom posete nuklearnoj elektrani u gradu Kurčatov.
  • Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je pokušaj terorističkog napada na teritoriji Belgorodske oblasti, i uhapsila stanovnika Moskovske oblasti koji je podmetnuo eksplozivnu napravu u blizini železničkog relejnog ormarića, saopštila je pres-služba FSB.
  • Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da njegova zemlja prolazi kroz "veoma teško vreme". Prema njegovim rečima, od Belorusije se traži da prekine saradnju sa Rusijom i da se "bori sa Ukrajinom" protiv nje.
  • Karlovačka policija kaznila je sa 700 evra vozača koji je na svom automobilu imao istaknute nalepnice s natpisom HOS i ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ali je nakon bure podignute u medijima rešenje o kažnjavanju stavljeno van snage.
  • Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić posetio je srpsko povratničko naselje Baćevići kod Mostara, koje je prethodnih dana bilo meta brutalnog napada i provokacija. Nešić je poručio da je srpski narod složan i da će braniti svako dete. Poslednji napadi su, kaže, još jedna poruka da Srbima u FBiH nema mesta.
  • Ubica Srba na malom ekranu umesto iza rešetaka: Naser Orić "heroj" nove turske serije.
  • Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji koju čini nekoliko stotina članica, požalila se u otvorenom pismu predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću i predsednici Skupštine Ani Brnabić da ih visoki zvaničnici etiketiraju kao strane plaćenike, iako oni žele samo "demokratizaciju Srbije u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji", kako su opisali jedan od svojih ciljeva.
  • Komandant Kfora Ozkan Ulutaš je sa komandantom Komande združenih NATO snaga u Napulju, admiralom Stjuartom Mančom, razgovarao u Prištini o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
  • Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa predstavnicima Odbora za rešavanje stambenih pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine i poručio im da je Vlada posvećena tome da svakoj prognanoj i interno raseljenoj porodici bude obezbeđen krov nad glavom.
  • Nekadašnji novinar, pisac i političar Vuk Drašković, podneo je posle 34 godine ostavku na funkciju šefa Srpskog pokreta obnove.
  • Specijalni tužilac Džek Smit tražio je od žalbenog suda da poništi odluku američkog okružnog sudije Kejlin Kenon da odbaci slučaj protiv Donalda Trampa, što je prvi korak u dugotrajnom procesu oživljavanja ovog slučaja protiv republikanskog predsedničkog kandidata.
  • Zbog podsticanja i izazivanja verske mržnje dva francuska katolička udruženja su podnela tužbu protiv francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli Ebdo".
  • Bivši američki predsednik Tramp, obećao je da će, ukoliko pobedi na novembarskim izborima, stvoriti nacionalnu gardu Svemirskih snaga, i SAD zaštititi "gvozdenom kupolom".
image