Mitropolit Teodosije služio bdenje uoči Velike Gospojine u Gračanici

Povodom praznika sutra će biti služena Sveta liturgija, a zatim će u popodnevnim časovima u okviru programa "Dani Gračanice 2024. – Kulturno zabavno leto 2024." biti održan prvi Sajam privrede, tradicije i kulture, kao i šesti Međuopštinski sajam meda

Mitropolit raško-prizrenski Teodosije služio je u manastiru Gračanica, bdenije uoči sutrašnjeg praznika Velika Gospojina. Bdeniju u zadužbini kralja Milutina prisustvovali su, osim vernog naroda, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić i predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić je u lično ime i u ime direktora Kancelarije Petra Petkovića svim pravoslavnim hrašćanima čestitala predstojeći praznik.

"Gračanica sva u sjaju dočekuje veliki praznik Uspenja presvete Bogorodice koji se dočekuje bukvalno u svim srpskim sredinama, u svim gradovima, selima, zaseocima. Sutra se uz pesmu, molitvu, s ljubavlju, dočekuje veliki praznik, ovde u Gračanici posebno, imajući u vidu da je ovo i crkvena i seoska slava i da je sabor ovde u Gračanici", istakla je Parlićeva.

Ona je naglasila da će predstavnici kancelarije zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom sutra pomoliti za spas srpskog naroda.

"U svim srpskim sredinama, i onde gde ima Srba, i u onim obesrbljenim srpskim sredinama, zajedno sa bratstvom Eparhije, pomolićemo se za spas našeg naroda, pomoliti se za spas naše crkve, da nam Gospod Bog i Presveta majka Bogorodica daju snage da izdržimo sva iskušenja", rekla je Milena Parlić.

U toku sutrašnjeg dana u manastiru Gračanica povodom praznika biće služena Sveta liturgija, a zatim će u popodnevnim časovima u okviru programa "Dani Gračanice 2024. – Kulturno zabavno leto 2024."  biti održan prvi Sajam privrede, tradicije i kulture, kao i šesti Međuopštinski sajam meda u organizaciji PU "Nukleus" iz Gračanice.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Velika Gospojina uspomena je na ovozemaljsku smrt Bogorodice i označava kraj dvonedeljnog posta.