Prodaja "rafala" Srbiji: Francuska jača poziciju, strah od curenja tehnologije Rusiji i Kini

Direktno učešće francuskog predsednika Emanuela Makrona u procesu nabavke naglašava strateški značaj ovog sporazuma, navodno francuski vojni portal

Završetak pregovora o prodaji 12 borbenih aviona "rafal" Srbiji predstavlja značajnu prekretnicu u bilateralnim odnosima Francuske i Srbije, a zaključeni sporazum, čija se vrednost procenjuje na oko tri milijarde evra, nije samo komercijalna transakcija već i diplomatski gest koji bi mogao da promeni ravnotežu snaga na Balkanu, piše portal "Arme".

Direktno učešće francuskog predsednika Emanuela Makrona u procesu nabavke naglašava strateški značaj ovog sporazuma, za koji se očekuje da će biti zvanično ratifikovan tokom njegove posete Beogradu 29. i 30. avgusta.

Kako navodi francuski portal specijalizovan za vojne teme i naoružanje, razgovori između Pariza i Beograda, koji su počeli 2021. godine, "bili su dugi i složeni", odražavajući geopolitička pitanja koja su u osnovi ovog sporazuma.

"Prvobitno motivisana potrebom da modernizuje svoju vazdušnu flotu, sastavljenu od aviona MiG-29, Srbija je donela strateški izbor da se okrene Francuskoj kako bi svoje stare avione zamenila 'rafalima', što je odluka koja označava značajan otklon od ruskog uticaja", piše "Arme".

Na sporazum je, prema pisanju portala, uticala i želja Srbije da diversifikuje svoja vojna partnerstva uz izbegavanje američkih sankcija nametnutih CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) aktom.

Takođe, postoje spekulacije da je Beograd izrazio interesovanje i za napredno naoružanje, koje "rafali" mogu nositi, poput precizno vođenih bombi "hamer", krstarećih raketa SKALP-EG ("storm šedou") i raketa vazduh-vazduh "meteor", čime bi se značajno pojačale borbene sposobnosti Vojske Srbije. Međutim, osim "hamera", malo je verovatno da će Francuska odobriti prodaju pomenutih raketa.

Podsećanja radi, "rafal" je višenamenski borbeni avion u punom smislu, poznat po svojoj svestranosti i mogućnosti izvršavanja najrazličitijih misija, poput ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru, pružanja podrške trupama na zemlji, dejstva po morskim i kopnenim ciljevima u dubini teritorije, izviđanja, nuklearnog odvraćanja, a francuska letelica može se koristiti i kao tanker za dopunu goriva u vazduhu.

"Arme" navodi da prodaja "rafala" Srbiji ne može da "ne izazove zabrinutost za bezbednost", imajući u vidu odnose Beograda sa Moskvom i Pekingom. Ovo podstiče strah od mogućeg "curenja" tehnologije što bi moglo da ugrozi tehnološku superiornost ovih aviona.

Sa druge strane, navodi se da ova nabavka predstavlja priliku za Francusku da ojača svoju poziciju u Istočnoj Evropi i spreči da se Srbija svrsta uz Rusiju i Kinu.