Pred Sudom BiH danas nastavak procesa protiv Dodika i Lukića

Advokat Miljkan Pucar je izjavio da odbrana nastavlja sa saslušanjem svedoka i naveo da se sada ne može govoriti o dužini trajanja postupka, uzimajući u obzir raniju praksu tog suda

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića. Početak ročišta zakazan je za 13 časova.

Advokat Miljkan Pucar je izjavio da odbrana nastavlja sa saslušanjem svedoka i naveo da se sada ne može govoriti o dužini trajanja postupka, uzimajući u obzir raniju praksu tog suda.

"Danas bi trebalo da bude saslušan generalni sekretar predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac. Kada je reč o Lukiću, Sud bi trebalo da donese odluke u vezi sa našim zahtevima koje smo ranije uputili kada je reč o odbrani", naveo je Pucar.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita", koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ne postoji krivična odgovornost u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

"Nema elemenata za ono što se stavlja na teret Dodiku i Lukiću. Bilo bi dobro kada bi sudije imale hrabrosti da kažu da neće da se bave montiranim procesima. Kada bi Sud BiH tako postupio i poverenje ljudi u ovu instituciju bi poraslo", rekao je Ćosić za RTRS.

On je naveo da je današnje ročište jedno u nizu na kojima Tužilaštvo pokušava da formira predmet koji ne postoji.

"Jasno se vidi da tužilački tim nema predmet i da svi dokazi koje iznose idu u korist Dodiku koji je, vršeći dužnost predsednika, postupao u skladu sa Ustavom i zakonom i poštovao odluke Narodne skupštine", istakao je Ćosić.

On je ponovio da je proces protiv Dodika i Lukića montiran, a optužnica besmislena.

"Što duže ovaj proces traje, to pokazuje da predmet ne postoji, ovo je politički proces protiv institucije predsednika čiji je cilj zabrana političkog delovanja Dodika", istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da će i danas biti pred Sudom BiH kako bi pružio podršku predsedniku Srpske.

"Republika Srpska brani Dodika kao predsednika Republike, brani instituciju predsednika", naglasio je Ćosić.