I posle Mila Milo: Zašto Crna Gora ponovo švercuje cigarete?

Iako je još pre dve godine tadašnji premijer Dritan Abazović proglasio da je šverc cigareta u luci Bar klinički mrtav, novi izveštaj iz Brisela pokazao je da je krijumčarenje cigareta u Crnoj Gori poprilično žilav samrtnik

"Kad se Milo Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbediti finansiranje za njegovu vladu, počeli smo da dozvoljavamo masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao Zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje", otkrio je nekadašnji američki ambasador na Balkanu Vilijam Montgomeri.

Posao duvanske mafije toliko se razgranao da se pocepala na dva dela – takozvani "mojkovački" i "grand" klan. Njihovim nazivima kumovao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, jedne nazvavši po mestu odakle su – Mojkovcu, a druge po hotelu u kojem su se okupljali – "Grand".

Vetrovi sa zapada su se na čas promenili i poljuljali glisere koji su prevozili cigarete iz Crne Gore, pa se u Italiji vodio postupak protiv Đukanovića zbog šverca, ali je kaznu uspeo da izbegne zahvaljujući diplomatskom imunitetu.

I dok je Đukanović u političkoj penziji, a njegovi bivši saradnici u Spužu, novi izveštaj Evropske služba za suzbijanje prevara (OLAF) pokazao je da je u Crnoj Gori zaplenjeno 62 miliona švercovanih cigareta.

Ko je preuzeo posao šverca i zašto do sada nije zaustavljen?

Šverc prekinut samo na šest meseci?

Nakon smene Đukanovića, 2020. godine pitanje je bilo da li će nova vlada Zdravka Krivokapića nastaviti sa švercom cigareta ili ne, podseća lider Pokreta za promene Nebojša Medojević.

U izjavi za RT Balkan kaže da je glavni problem nastao jer je on, kao deo tadašnjeg pobedničkog Demokratskog fronta, tražio mesto potpredsednika vlade kako bi zaustavio šverc cigareta i kokaina.

"Švercerski lobi je sa vlasnicima 'Vijesti', delovima crkve i biznismenom Dakom Davidovićem izvršio uticaj da se spreči da preuzmem tu poziciju", kaže Medojević.

Navodi da je Krivokapićeva vlada na šest meseci zaustavila šverc cigareta, ali je u maju 2021. za jedan vikend švercovano 94 kontejnera cigareta iz skladišta u luci Bar.

"To znači da je švercerski lobi dao 9,6 miliona evra nekim ljudima u vladi da bi mogli da švercuju. To je bio čin kada je nova vlada prihvatila da nastavi sa švercovanjem cigareta", kaže Medojević.

Navodi da je vlada tada imenovala novog direktora Uprave carina, jer da bi posao bio kompletan, potrebno je da se uveže čitav sistem od šefa policije, do šefa Agencije za nacionalnu bezbednost i carine.

Britanci fizički zatvorili krijumčarenje preko luke Bar

Imajući u vidu da je šverc cigareta doslovno bio državni posao, priliku da država nastavi da se finansira od tog biznisa nakon smene Đukanovića video je i Dritan Abazović. Svojoj vladi predložio je da se magacin slobodne luke Bar otvori, a cigarete bez akciznih markica zaplene i prodaju legalno na tržištu.

Ipak, brzo je shvatio da su Crnoj Gori po tom pitanju svezane ruke jer je potpisnica protokola Svetske zdravstvene organizacije o oduzetim duvanskim proizvodima koji predviđa da sav zaplenjen divan mora biti uništen.

Ipak, šema šverca cigareta pokazala se još jednom kao izuzetno žilava i to kada su dva kamiona krcata cigaretama na putu iz Podgorice do spalionice u Nikšiću nestala. Čak 30 sati službenici obaveštajne agencije jurili su izgubljene kamione. Vrednost tovara bila je procenjena na milion evra.

Medojević navodi da su Britanci, koji su se inače najglasnije usprotivili ideji Abazovića da cigarete vrati na legalno tržište, fizički prekinuli šverc tako što su doveli svoje carinike u luku Bar, kao i kontejner telekomunikacione opreme kojom nadgledaju brodove koji dolaze.

"Taj kanal šverca, preko luke Bar je prekinut, ali postoje drugi kanali. Šverc cigareta u Crnoj Gori će postojati sve dok se ne formira vlada koja neće primati novac od duvanskih tajkuna. To se još nije desilo, sve vlade su na njihovom platnom spisku", tvrdi Medojević.

Naš sagovornik ističe da ne postoji politička volja da se sprovede opšta akcija čišćenja državnih organa od mafije – svi ogranci funkcionišu i danas.

"Apsurdno je da je uhapšen Zoran Lazović, a ne njegov šef Milo Đukanović. Uhapšen je Veselin Veljović, a ne njegov šef Duško Marković, koji osniva partiju i učestvuje u izborima u Podgorici, iako je poznato da je Marković bio šef takozvanog 'mojkovačkog' klana", zaključuje Medojević.