Kurtijevi specijalci večeras uklanjaju barikade?

Kurti je Srbima na Kosovu "dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke sa magistralnih puteva"

Posle  sastanka saveta za nacionalnu bezbednost koji je danas održan u Prištini, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti  "kontaktirao je putem onlajn sastanka predstavnike Kvinte na KiM, koje je kratko informisao da će bezbednosne strukture tzv. Kosova, predvođene Specijalnim jedinicama policije NJSO, preduzeti sve mere kako bi uklonili barikade na severu", saznaju "Novosti".

Prema navodima lista, Kurti je Srbima na Kosovu "dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke sa magistralnih puteva".

"Takođe, Kurti je informisao predstavnike Kvinte da je naredio policiji tzv. Kosova i svim službama da se stave u punu pripravnost za večerašnju akciju", prenosi portal "Novosti".

Na najave iz Prištine reagovao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste: "Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo Aljbin Kurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je u ranijem periodu upozorio da Srbija neće dozvoliti novu Oluju, odnosno, proterivanje Srba sa severa KiM.

"Pozivamo KFOR da spreči upad ROSU na sever Kosova i Metohije, jer je njihovo prisustvo na ovim prostorima protivno svim sporazumima na snazi. Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEKSU, da spreči haos koji Kurti sprema", stoji u saopštenju Gorana Rakića.

Aljbin Kurti pozvao je ranije danas Kfor da garantuje slobodu kretanja i dodao da je ta misija zatražila još vremena da ukloni barikade koje su postavili Srbi na severu, prenosi portal "Reporteri".

"Još jednom pozivamo Kfor da garantuje slobodu kretanja. Kfor na Kosovu je za mirno i bezbedno okruženje, što znači i slobodu kretanja bez diskriminacije. Blokiranje saobraćaja, blokiranje javnih puteva teškim vozilima radi ometanja slobode kretanja, kriminalnim pucanjem bandi na našu policiju i policiju Euleksa, ne samo da je neprihvatljivo, već ne sme da se ponovi u bilo kom trenutku u budućnosti. Tako da čekamo", rekao je Kurti.