Vulin sa Pala poručio Konakoviću: "Što se mrčiš kad kovati ne smeš"

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je iznenađen zabranom jer je juče došao u Pale, gde kumuje današnjoj krsnoj slavi Opštine – Velikoj Gospojini

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Palama da su postale zabavne zabrane njegovog dolaska helikopterom u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, budući da, uprkos njima, uspeva da dođe, upitavši ministra inostranih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića – što mu zabranjuje kada ne može da zabrani.

"Oni meni zabrane i ja dođem. Pa šta radiš to?", rekao je Vulin, komentarišući izjavu Konakovića da mu je dozvola za prelet uskraćena zbog stavova o Srebrenici.

Ocenivši da je delo velikog srpskog pesnika Petra Petrovića Njegoša sigurno deo i Konakovićevog odrastanja i književnog vaspitanja, Vulin je citirao Njegoševe stihove "što se mrčiš kad kovati ne smeš".

"Što mi zabranjuješ, kad ne možeš da mi zabraniš? Uopšte ne razumem zašto to radi", rekao je Vulin.

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je iznenađen ovom zabranom jer je juče došao u Pale, gde kumuje današnjoj krsnoj slavi Opštine – Velikoj Gospojini.

"Nisam znao da mi je zabranjeno, da sam znao možda bih se drugačije ponašao", dodao je Vulin, prenosi Srna.

On je Konakovićevo objašnjenje zabrane ocenio kao predizborno.

"Zna on vrlo dobro da ovo nema veze sa mojom politikom, mojim stavovima, ovo su predizborni razlozi. On i SDA se takmiče ko će da bude veći Bošnjak, veći borac protiv 'malignog uticaja Srbije', kao da Srbija nije ovde oduvek i kao da ima neki loš uticaj. To je njihova unutrašnja borba", naglasio je Vulin koji je i senator Republike Srpske.

Konstatujući da mu je zabrana dolaskom na slavu Pala simpatična, Vulin je podsetio na zabranu dolaska u Prebilovce, i dodao da bi se "svet srušio" ako bi neko iz Republike Srpske, na čijoj je teritoriji Srebrenica, zabranio nekom ministru iz FBiH ili Turske da dođe tamo.

"Tamo sam išao da se poklonim hiljadama poklanih Prebilovčana i tu nije smeo to da radi", naveo je Vulin.

Osvrnuvši se na Konakovićevu raniju zabranu dolaska u Prebilovce kada je pomen Srbima nazvao "tamo nekim obeležavanjem".

"Je li i tamo neka Srebrenica možda? Evo za mene nije tamo neka Srebrenica, pa kako za njega mogu da budu tamo neki Prebilovci?", upitao je Vulin.

On je ocenio i da koliko god drugi deo BiH bude poštovao Republiku Srpsku i Srbiju, imaće bolje odnose sa Srbijom.

"Koliko god u političkom Sarajevu bude smatrano da je Republika Srpska strano telo, tobožnja genocidna tvorevina, da bi je valjalo zabraniti, da treba ukinuti Dejtonski sporazum, biće problema u odnosima u Srbiji, poručio je Vulin.

Podsetio je da Srbija maksimalno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njene granice, dodavši da Srbija ulaže svoj novac u BiH, u Republiku Srpsku i opštine sa srpskom većinom u Federaciji BiH.

"Mi vas molimo da nam dopustite da završite auto-put, da vam pomognemo. Nećete! Molimo vas da vam damo najsavremeniji helikopter da gasite požar, kažete 'ne, imamo mi' – a nemate", dodao je Vulin.

Navodeći da BiH odbija ponuđenu pomoć, Vulin je upitao šta onda BiH hoće od Srbije?