Vučić Americi: Koji akt vi poštujete?

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije obratio se povodom situacije na Kosovu i Metohiji

Vodi se teška borba za opstanak srpskog naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Pred kosovskim Srbima je teška noć, ali imam uveravanja iz Kfora i Evrope da Priština neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata, rekao je Vučić.

On je naveo da je Zapad pre 23 godine napravio "monstruma" i da je to pravljenje završio 2008. godine.

Vučić je istakao da "nije barikade neko napravio iz hira i zato što voli da se smrzava", već da je reč o izrazu protesta zbog hapšenja, maltretiranja ljudi i neispunjavanja Povelje Ujedinjenih nacija, Rezolcuije 1244, Briselskog i Vašingtonskog sporazuma.

"Neka nam naši američki partneri kažu koji pravni akt oni i Priština poštuju. Samo nam jedan kažite. Oni se drže samo "akta" da im se može sve, dokle hoće i koliko hoće. Mi smo priterani uza zid. Za mene je ovo najteži dan od kada sam predsednik ili premijer", rekao je Vučić.

On je istakao da nikada, od raspada JNA, "nismo imali ovakvo raspoloženje u policiji i vojsci", rekavši da su oni voljni da se stave na raspolaganje svojoj zemlji.

"Oni su spremni za bilo kakvo naređenje i na tome sam im zahvalan, i ponosan sam na njih. Ali mi ćemo po svaku cenu da gledamo da sačuvamo mir. Na njima je samo da održe visoki nivo pripravnosti i borbene gotovosti", naveo je Vučić.

Kada je reč o navodnom napadu Srba na vozilo Euleksa, predsednik je rekao da nema pokazatelja da je došlo do napada, ali je upozorio da napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se dešavaju.

"Mi ne idemo protiv Euleksa i Kfora, mi samo hoćemo da sačuvamo naš narod", poručio je on i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije.

Vučić je pozvao Prištinu da ispoštuje Briselski sporazum jer se formiranjem Zajednice srpskih opština Srbi vraćaju u institucije i tada ne bi bilo ovakvih problema.

"Plašim se da malo ko to želi", dodao je on.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je posle zaoštravanja bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nakon što su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu danas, pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima, upali u objekat velike brane na jezeru Gazivode i nakon hapšenja dvojice Srba na Jarinju.