Srbija i Balkan

Ambasade SAD i Velike Britanije: Hitno ukloniti barikade

Vašington i London traže da se "uklone sve nelegalne blokade puteva"
Ambasade SAD i Velike Britanije: Hitno ukloniti barikade© Зоран Шапоњић

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju zatražile su hitno uklanjanje barikada na putevima na severu i "prestanak zastrašivanja i pretnji nasiljem".

"Oni koji su podigli ilegalne blokade treba da ih uklone odmah. Očekujemo da se prestane sa pretnjama nasiljem i sa zastrašivanjem", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sjedinjene Američke države izrazile su zabrinutost zbog sitaucije na severu, navodeći u saopštenju da su kosovske vlasti uhapsile jednu osobu pod sumnjom na nasilan napad na pripadnike službi bezbednosti i članove izborne komisije, a da se napad koristi kao opravdanje za protivzakonite blokade puteva, pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade su izrazile punu podršku Kforu i Euleksu, i osudile kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne službe bezbednosti.

"Pozivamo sve da pokažu najveću uzdržanost, da preduzmu hitne akcije u smeru deeskalacije i da se susdrže od provokacija. Pozivamo obe strane da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi rešili pitanja od značaja", navodi se u saopštenju.

Ovu poruku, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mogao bi da shvati kao odobrenje za najavljene akcije uklanjanja barikada, a isti stav zauzeo je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je takođe pozvao kosovske Srbe da uklone barikade, i dodao da Unija neće tolerisati napade na Euleks.

Ambasade Velike Britanije uputile sličnu poruku

Velika Britanija je, uz SAD i EU, izrazila duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sesveru Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju ambasada VB u Prištini i Beogradu, u kojem je istaknuto očekivanje da se, kako se navodi, ''uklone sve nelegalne blokade puteva'' i okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanjem, prenosi Tanjug.

Hapšenje osobe osumnjičene za umešanost u napad na vlasti privremenih prištinskih institucija ''nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva'', navedeno je u saopštenju, objavljenom na Fejsbuk stranici britanske ambasade u Prištini.

"Cenimo i u potpunosti podržavamo snage KFOR u njihovom radu na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja i doprinos Misije EULEKS podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava", dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Britanske ambasade navele su i da ''odlučno osuđuje kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije''.

"Pozivamo sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije", navedeno je u saopštenju.

Ambasade Britanije u Prištini i Beogradu je uputila poziv prištinskim vlastima da deluju uzdržano, a beogradskim vlastima da iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije.

"Dijalog posredstvom EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", istaknuto je u saopštenju.

image