Kurti Srbima otvorio poštu u Mitrovici: Moći će da šalju pisma i razglednice na sever i jug Kosmeta

"Danas otvorena pošta neće moći da isplaćuje penzije i druga davanja iz srpskog sistema, neće moći ni da se šalju pisma ni druge pošiljke za Srbiju", objašnjava Milica Rakić Andrić

"Otvaranje filijale Pošte Kosova u Severnoj Mitrovici nama Srbima značiće mnogo. Moći ćemo svakodnevno da šaljemo stotine pisama, razglednica, karti i dopisnica našim sunarodnicima u getima širom Kosmeta, kao i komšijama u Mitrovici i Zvečanu, kao i u Zubinom Potoku, i to će nam zaista mnogo značiti jer to nismo mogli da radimo do danas. Kosovska država veoma brine o našim pravima!"

Ovako, sarkastično i sa puno gorčine Srbi iz Severne Mitrovice komentarišu danas za RT Balkan otvaranje filijale Pošte Kosova na šetalištu u centru grada, koje je obavljeno pre podne uz pojačano prisustvo kosovske policije, ali i pištaljke manjeg broja Srba koji su se okupili i zvižducima ispratili kosovske zvaničnike preko 130 metara udaljenog mosta na Ibru, koji još nije otvoren.

Događaju o kome srpski mediji nisu obavešteni u prištinskim medijima dat je veliki značaj, a o  značaju ove filijale za tzv. Kosovo govori i podatak da su događaju prisustvovali i ministarka privrede Artane Rizvanoli, kao i ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići, koji je poslednjih meseci malo-malo na severu, posebno na šetalištu gde voli da popije kafu.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Euleksa koji su sve posmatrali sa strane.

Otvaranje filijale Pošte tzv. Kosova u Severnoj Mitrovici usledilo je nedugo pošto je tzv. kosovska policija zatvorila i plombirala devet objekata koje je na severu KiM koristila Pošta Srbije – tri pošte u Severnoj Mitrovici, dve u Zvečanu, tri u Leposaviću i jednu u Zubinom Potoku. Pre toga, tzv. Pošta Kosova otvorila je filijalu u selu Banjska kod Zvečana i to u hotelu "Rajska Banja", koji je sedam meseci ranije zauzela policija i od tada ga koriste uglavnom specijalci Rosu koji patroliraju putevima Severa. 

"Ono što nas najviše zanima, u ovoj pošti nećemo moći da podignemo penzije, plate, socijalna davanja, stipendije koje nam uplaćuje država Srbija, već ćemo i dalje po svoja primanja morati u Rašku, Vranje ili Kuršumliju. Ova pošta, u stvari, samo je još jedan način unošenja straha i nemira među Srbe, Kurtijev dokaz da je preuzeo, okupirao, stavio pod kontrolu sever Kosmeta", komentarišu dalje naši sagovornici iz Severne Mitrovice, koji nam nisu dozvolili da im objavimo ime.

Milica Rakić Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa kaže za RT Balkan da ni srpska, a ni druge zajednice, neće imati neke velike koristi od danas otvorene kosovske pošte u Severnoj Mitrovici.

"Nama je Pošta Kosova već dostupna u Južnoj Mitrovici i to ne tako daleko od mesta gde je sada otvorena ova nova filijala. Mimo toga, naše potrebe za Poštom Kosova su vrlo retke, tu možemo da pričamo da jednom ili dvaput godišnje imate potrebu da nekoj instituciji na Kosovu pošaljete nešto preko pošte. Mnogo su veće naše potrebe za uslugama srpske pošte", kaže Rakić Andrić.

Ona objašnjava da od kako su zatvorene filijale srpske pošte ne može da uplati svojoj ćerki obdanište, ili bilo koju drugu taksu koju bi trebalo da plati prema srpskim institucijama.

"Fizički to ne može ovde da se uradi, a ne može ni u Pošti Kosova. Da bih to obavila moram da odem u Rašku ili da zamolim nekoga ko ima m-benking, aplikaciju, da to uradi u moje ime, a ja da dam keš. Ova danas otvorena pošta neće moći da isplaćuje penzije i druga davanja iz srpskog sistema, to je možda i najveći udarac za starije građane i socijalno ugrožena lica. Neće moći ni da se šalju pisma za Srbiju niti bilo koje druge pošiljka a najveće potrebe su upravo da se pošiljke odavde šalju u Srbiju i iz Srbije dostavljaju ovde. To može preko nekih privatnih kurirskih službi, ali pošiljke onda idu u Skoplje i tek iz Skoplja u Srbiju", objašnjava Rakić Andrić.

Naša sagovornica dodaje da još od 2019. godine glasovi Srba koji žive van Kosmeta i koji imaju pravo da glasaju na KiM i koji te glasove dostavljaju poštom ne ulaze u konačni zbir. Te pošiljke ili ne stignu, ili se desi neki problem kao 2019. kada se tvrdilo da su glasovi otrovani, ili stignu kasno jer moraju da idu preko posredničkih pošta.  

"Otvaranje i ove pošte na Severu međunarodnoj zajednici biće predstavljeno kao alternativa, ukinute su pošte u srpskom sistemu ali je data 'alternativa'. Oni koji su manje upućeni možda će poverovati, ostali koji razumeju suštinu problema i koji imaju kontakte sa srpskom zajednicom shvatiće da to nije tako. Ovo je dakle usmereno ka međunarodnoj zajednici i u svrhu političke kampanje pre svega Samoopredeljenja da oni, eto, otvaraju institucije i vrše integraciju srpske zajednice iako suštinskog dogovora nema", kaže Rakić Andrić.

Stefan Veljković iz Srpske demokratije, koja već duže vreme u Severnoj Mitrovici organizuje proteste protiv kosovskih zvaničnika i njihove politike, rekao je danas posle protesta ispred novootvorene tzv. kosovske pošte, da se "narod na severu Kosmeta buni protiv antisrpske politike Kurtija i njegove vlade koja već nekoliko godina zaredom uvodi sankcije sopstvenim građanima".

"Kosovo je poslednji geto u Evropi i dugo smo oklevali da ovo nazovemo pravim imenom, ali čini se da ovo sve više liči na aparthejd", rekao je Veljković.