Srbija i Balkan

Upozorenje Monstata: Podaci o popisu stanovništva na društvenim mrežama su lažni

Iz Monstata su ukazali da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja poverenja u popisni proces
Upozorenje Monstata: Podaci o popisu stanovništva na društvenim mrežama su lažniGetty © Pierre Crom

Crnogorska Uprava za statistiku (Monstat) apelovala je danas na pojedine aktere da ne iznose u javnost, kako tvrde, lažne informacije o rezultatima popisa i na taj način dovode u javnost u zabludu.

Iz Monstata je saopšteno da podaci u vezi sa etničko-kulturološkim karakteristikama, koji se iznose na društvenim mrežama nisu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje, već lične pretpostavke pojedinaca i grupa.

Ukazali su da su navodi na društvenim mrežama u vezi sa rezultatima popisa stanovništva neistiniti i podsećaju da je shodno Zakonu o popisu, publikovanje rezultata iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, isključivo u nadležnosti Uprave za statistiku, odnosno zvanične statistike.

"Podaci u vezi sa etničko-kulturološkim karakteristikama, koji se iznose u javnost nisu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje, već lične pretpostavke pojedinaca/grupa", poručuju iz Monstata.

Ukazali su takođe da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja poverenja u popisni proces.

image