Srbija i Balkan

Makron u Srbiji: Potpisan ugovor o nabavci "rafala"; Srbija ne uvodi sankcije Rusiji (VIDEO)

Drugog dana posete Makron će otići u Novi Sad
Makron u Srbiji: Potpisan ugovor o nabavci "rafala"; Srbija ne uvodi sankcije Rusiji (VIDEO)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu Nikola Tesla dočekali su ga predsednik Aleksandar Vučić, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija i razgovora "tet-a-tet" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dvojica lidera prisustvovala su ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, uključujući i ugovor o nabavci 12 novih aviona "rafal".

Francuski predsednik je poručio da poštuje partnerstvo Srbije sa drugim zemljama - Rusijom i Kinom, ali da je ugovor o "rafalima" pokazatelj promena i evropskog duha Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ponosan na politiku Srbije i odbijanje da uvede sankcije Rusiji.

Vučić je takođe naglasio da je kupovina "rafala" velika stvar za Srbiju. "Srećni smo što postajemo deo 'rafal' kluba", rekao je predsednik.

Dvojica lidera imala su duge razgovore o svim strateškim pitanjima koji će se nastaviti i sutra, kada će francuski predsednik obići Novi Sad i Galeriju Matice srpske.

U planu je i obraćanje dvojice predsednika na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, biće organizovana ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine.

Vučić i Makron su se sreli i tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

  • 29. avg 2024 • 21:20

    21:20

    Makron: Pristupanje Srbije EU nije vezano za Ukrajinu

    Ubrzanje evrointegracija Srbije i Zapadnog Balkana nije vezano za Ukrajinu. Mi gledamo zasluge svake zemlje članice, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

    On je ukazao da Srbija na tom putu ima "problem" rešavanja odnosa sa Prištinom, ali je naglasio da je Srbiji mesto u EU, kao i da je potpisivanje ugovora o "rafalima" dobar korak u tom pravcu.

    Predsednik Srbije naglasio je da Srbija neće sutra, prekosutra postati član EU, ali da članstvo u Uniji jeste naš strateški put.

    "Hoćemo li mi ući sutra u EU? Ja nisam prevarant i lažov da kažem našem narodu - mi prekosutra postajemo član EU. To su meni gluposti. Naravno da nećemo prekosutra postati član EU. Ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine nećemo da budemo član EU. I da li su oni ludi za nama i oduševljeni? Nama nisu. Je li to naš strateški put? Jeste. Ali ni ovde baš ljudi ne skaču u nebo kada čuju EU i nije to kao što je nekad bilo. Ali bez obzira na to, to jeste naš strateški put, nemamo kud drugo i ne idemo nigde drugo", poručio je Vučić.

    Kazao je da zato treba da imamo pragmatičan i racionalan pristup.

    "Šta je to što mi možemo da uradimo za njih, šta je to što oni mogu da urade za nas, šta je to što je dobro za naše građane. I hvala predsedniku Makronu što je uvek to razumeo. I hvala mu za ono što je rekao da mi kada se ne slažemo, ali kada kažemo da ćemo nešto da učinimo, da to i učinimo. Vaša reč mora da znači nešto u međunarodnoj javnosti i mora da znači nešto među političarima. Ja sam srećan što naša reč znači kada nešto kažemo", naveo je Vučić.

  • 20:58

    Vučić: Ne stidim se odluke da ne uvedemo sankcije Rusiji

    Francuska nam pruža podršku na mnogo načina. U mnogo situacija razumela poziciju Srbije koja nije laka ni jednostavna, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    On je na pitanje novinara da li se Srbija kupovinom "rafala" udaljava od Moskve i približava EU, poručio da je ponosan na politiku Srbije i da zna da bi francuski predsednik Emanuel Makron voleo da Beograd uvede sankcije Rusiji, ali se to neće dogoditi.

    "Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim svoje odluke. Ja objašnjavam svoje poteze svom narodu", rekao je Vučić.

    Srbija, poručio je, podržava teritorijalni integritet Ukrajine i doživljava ih kao prijateljski narod.

    "Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta dvadeset", istakao je Vučić.

    Napomenuo je i da je nemoguće, što se tiče "rafala", da Srbija prenese tehnologiju Rusiji.

    Razgovori su, navodi, bili teški i i naporni, i "nizašta ne bi dali tranfer tehnologije".

  • 20:54

    Makron o hapšenju Durova: Nisam ga zvao na večeru, nisam ni znao da dolazi

    Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je večeras povodom hapšenja direktora Telegrama Pavela Durova, da je "Francuska zemlja koja štiti slobodu govora i voli inovaciju i preduzetništvo."

    Ali, naglasio je Makron, "kod nas postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije."

    On je naglasio da nije znao da Durov dolazi u Francusku, što je normalno jer to ne treba ni da zna.

    Opširnije pročitajte ovde

  • 20:51

    Makron: Poštujem partnerstvo Srbije sa drugim zemljama, ugovor o "rafalima" pokazatelj promene

    Poštujem suverenitet Srbije i njeno partnerstvo s drugim zemljama, ali je ugovor o "rafalima" otvaranje i promena i pokazatelj evropskog duha, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

    Garancije postoje i imam poverenje u njih, rekao je Makron na pitanje da li postoje garancije da Srbija neće poslati nacrte aviona Rusiji.

  • 20:43

    Makron: Zabrinuti smo zbog jednostranih poteza Prištine

    Predsednik Francuske Emanuel Makron naglasio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja EU.

    On je čestitao Srbiji na početku sprovođenja Sporazuma iz Ohrida i poručio da je "zabrinut zbog jednostranih poteza Prištine".

    "Pažljivo ćemo pratiti kako živi srpska zajednica na Kosovu", rekao je Makron i dodao da je njegova poruka, poruka o odlučnosti i poverenju.

    "Nastavićemo da podržavamo napore u ostvarivanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je ključno i za čitav region Balkana", rekao je on.

  • 20:35

    Makron: EU potrebna jaka i demokratska Srbija

    Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

    "Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji", rekao je Makron.

    Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, dodao je predsednik Francuske.

    "Poslednjih godina mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu. Vašoj zemlji mesto je u Evropskoj uniji", poručio je Makron.

  • 20:32

    Vučić: Makron još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu

    Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

    "Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i što mi još jedan put pokazali poštovanje prema građanima ove zemlje, prema građanima Srbije, prema srpskom narodu. Mi u Srbiji to umemo da cenimo, umemo da poštujemo", rekao je Vučić.

    On je ocenio da je saradnja dve zemlje neuporedivo uspešnija nego pre 10-15 godina.

  • 20:28

    Vučić: Kupovina "rafala" velika vest

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas potpisan ugovor o kupovini 12 novih "rafala", zajedno sa pratećim logističkim paketom.

    Ugovor je vredan 2,7 milijardi evra i to je za nas ogromna vest, rekao je Vučić.

    On je ocenio da će novi avioni značajno povećati operativne sposobnosti Vojske Srbije.

    "Srećni smo što postajemo deo 'rafal' kluba", rekao je predsednik i zahvalio se Makronu što je omogućio kupovinu aviona, naglasivši da to nije bilo lako i da su danas pregovarani poslednji delovi i pasusi ugovora.

    "Nekako sam ja danas uspeo da pomirim interese i srećan sam što smo ovo mogli večeras da potpišemo. Verujem da ćemo imati dobru saradnju naših armija u budućnosti", rekao je Vučić.

    Vučić je rekao da ćemo "2024. i 2025. uplatiti iz budžeta po 15 posto, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP-u."

  • 20:25

    Potpisan ugovor o nabavci aviona "rafal"

    U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dve zemlje u više oblasti, među kojima je i ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga.

    Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga razmenili su ministar odbrane Bratislav Gašić i izvršni direktor i predsedavajući kompanije "Daso" Erik Trapije.

  • 20:23

    Vučić: Nastavljamo razgovore o svim važnim strateškim pitanjima

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se francuskom kolegi Emanuelu Makronu na spremnosti i želji da poseti i neki drugi grad u Srbiji, osim Beograda.

    Dvojica lidera će sutra posetiti Novi Sad.

    Nastavljamo razgovore o svim važnim strateškim pitanjima, rekao je Vučić i zahvalio se Makronu na podršci koju je Francuska pružala Srbiji.

image