Srbija i Balkan

Kurti se sastao sa NATO zvaničnikom; Gofus: Nekoordinisane akcije povećavaju rizik od nasilja

Kurti je istakao važnost produbljivanja saradnje tzv. Kosovskih bezbednosnih i odbrambenih institucija sa Kforom i NATO i kontinuirane koordinacije
Kurti se sastao sa NATO zvaničnikom; Gofus: Nekoordinisane akcije povećavaju rizik od nasilja© Ferdi Limani / Contributor

Nekoordinisano delovanje, posebno na severu "Kosova", moglo bi da poveća rizik od nasilja, što ugrožava bezbednost svih građana "Kosova" i ugrožava trupe Kfora, poručio je pomoćnik generalnog sekretara za operacije NATO-a Tomas Gofus u izjavi za RTK.

"Tokom protekle godine povećali smo broj vojnika na 'Kosovu', kako bismo se, nažalost, pozabavili izazovnijim bezbednosnim okruženjem i ponovnim izbijanjem tenzija. Ovo još jednom pokazuje brzu posvećenost Nato saveznika i partnera održavanju bezbednosti duž 'Kosova' i Balkana uopšte", rekao je Gofus.

Kako kaže, dodavanje vojnih trupa, koje je trenutno neophodno, nije rešenje za dugoročni mir na "Kosovu", već je rešenje političko.

"Od suštinske je važnosti da i Priština i Beograd budu konstruktivno uključeni u dijalog uz posredovanje EU kako bi se rešila preostala pitanja. Nastavljamo da pozivamo sve strane da bez odlaganja implementiraju postignute sporazume. Kao što smo videli, iznenadne i nekoordinisane akcije, posebno na severu 'Kosova', mogu povećati rizik od nasilja, koje ugrožavaju bezbednost svih ljudi na 'Kosovu' i ugrožavaju trupe Kfora", rekao je.

Gofus je dodao da to povećava zabrinutost NATO-a i partnera za stabilnost regiona i "Kosova" i bezbednost njegovih trupa. Rekao je da vojnici Kfora ostaju privrženi svojim dužnostima, posebno na severu 'Kosova', uz redovne patrole i pomno praćenje situacije na terenu.

"Oni rade bez prestanka da bi situacija bila mirna, sprovodeći mandat UN. To sam rekao svima sa kojima sam razgovarao, da je važno imati koordinaciju sa NATO-om o nizu pitanja, uključujući i most na Ibru", kazao je Gofus.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se sa Gofusom, kome je zahvalio za kontinuiran i pozitivan doprinos Misije Kfora i NATO-a kao i za "posvećenost očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu i regionu".

Kako je navedeno iz njegovog kabineta, Kurti je istakao važnost produbljivanja saradnje tzv. Kosovskih bezbednosnih i odbrambenih institucija sa Kforom i NATO, kao i značaj kontinuirane koordinacije.

Kurti je rekao da socio-ekonomski i demokratski napredak "Kosova" ide "ruku pod ruku" sa vladavinom zakona i poretka, kojoj posvećenost ostaje nepokolebljiva i na usluzi svim građanima bez razlike.

Istakao je da je "Kosovo" za tri godine pod, kako je naveo, "najvećim bezbednosnim pretnjama iz Srbije" postiglo najveći napredak u demokratiji i ekonomiji, dok su odbijali pretnje i uspešno upravljali izazovima bezbednosti i mira.

"Mi štitimo ne samo građane i teritoriju, suverenitet i demokratiju, nezavisnost i slobodu, već i naš napredak i prosperitet", rekao je Kurti.

image