Srbija i Balkan

Završena Makronova poseta: Francuska je veran prijatelj Srbije (bez Kosova)

Predsednici Srbije i Francuke Aleksandar Vučić i Emanuel Makron svečano su otkrili ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla"

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je pre odlaska svečano otkrio ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla".

"Želim da vam kažem da je Francuska prijatelj Srbije i ja lično sam prijatelj Srbije. Imamo razgovore na strateškom nivou u svim sektorima, privrednim i kulturnim. Ja mislim da smo suštinski unapredili odnose između Francuske i Srbije", istakao je francuski predsednik tokom obraćanja na aerodromu "Nikola Tesla".

Makron obišao je Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, gde ga je dočekao predsednik Vučić, zajedno sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem i gde su premijerno obišli novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju će sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Nova stalna postavka za građane biće otvorena od oktobra ove godine. Poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Makron se, u pratnji predsednika Vučića, tokom obilaska Galerije upoznao sa najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

"Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada", rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

"Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću", najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srpski i francuski lider su se obratili i na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Podsetimo, prvog dana posete, na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati "Srbija", u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso avijasion", potpisali ugovor o nabavci aviona "rafal".

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine.

Vučić i Makron su se sreli i tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

  • 30. avg 2024 • 15:54

    15:54

    Vučić i Makron otkrili ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla"

    Predsednici Srbije i Francuke Aleksandar Vučić i Emanuel Makron svečano su otkrili ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla".

    Vučić se zahvalio Makronu na poseti i ukazao na činjenicu da beogradski aerodrom beleži rast broja putnika od 13 odsto, kao i da očekuje da će njihov broj ovih preći devet miliona.

    "Beogradski aerodrom je danas potpuno drugačiji, desetostruko moderniji, lepši, sadržajniji. Ne bismo to mogli da uradimo bez ogromne investicije, bez udela Francuske, beskrajno im hvala na tome", rekao je predsednik Srbije.

    Predsednik je Makronu poželeo da se što pre vrati u Srbiju.

    Makron je podsetio da je prošli put bio u Srbiji 2019. godine i da je stekao uvid u radove širokih razmera u prethodnih nekoliko godina i pored inflacije, pandemije korona virusa i geopolitičke situacije.

    "Aerodrom je danas mnogo veći, dobija međunarodnu dimenziju i Francuska želi da nastavi da bude uz vas. Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde i što sam mogao da vidim sve što ste uradili", istakao je on.

  • 15:18

    Gujon: Vučić na prijemu s Makronom zapevao kosovske pesme

    Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, Arno Gujon, tokom gostovanja u Novom jutru na televiziji Pink otkrio je važan detalj sa sinoćnjeg prijema za predsednika Makrona i francusku delegaciju u vili "Mir", koji je upriličio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    "Bio sam na prijemu i za mene je bio važan trenutak, kada je predsednik Vučić, u prijateljskoj atmosferi uzeo mikrofon i zapevao kosovske pesme. To je bilo veoma emotivno i ostavilo je utisak na sve nas", rekao je Gujon.

  • 14:23

    Vučić priredio ručak u čast Emanuela Makrona na Petrovaradinskoj tvrđavi

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ručak u čast predsednika Francuske Emanuela Makrona na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i tom prilikom poručio da je srećan što je imao priliku da predsedniku Francuske pokaže najbolje što Srbija ima da ponudi.

    "Srećan sam što sam predsedniku Makronu mogao da pokažem najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi, a to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti. Francuska je poznata kao zemlja turizma, dobre hrane i vina, a ja sam ubeđen da naša Vojvodina, svojim nepreglednim poljima, bermetom i kulenom, ali i kulturnom raznolikošću, može da stane pored jedne Provanse i da se ne postidi. Još jednom, dobrodošli u našu lepu Srbiju predsedniče Makron. Osećajte se kao kod kuće", napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu.

  • 12:33

    Makron: Zajedno treba da investiramo više nego danas

    Predsednik Francuske Makron je rekao da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju.

    Makron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može o tome da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa preduzetnicima, istraživačima i studentima.

    "Mi smo uvek ovde u nekoj čudnoj situaciji. Trebalo bi da govorimo inteligentno i da budemo kredibilni o nečemu što, u stvari, ovi ljudi u publici znaju bolje od nas. Ja ću onda u nekoliko reči da vam kažem koja je naša vizija. Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi", rekao je Makron na forumu.

    Naveo je da će u februaru sledeće godine Francuska organizovati samit o AI u Parizu sa studentima, preduzetnicima i istraživačima.

    Makron je naglasio da su na forum u okviru francuske delegacije došla poznata preduzeća i starapovi koji rade na razvoju veštačke inteligencije i digitalne ekonomije.

    "Kao i preduzeće Suez koje je izvršilo revoluciju u načinu svog rada koristeći digitalne inovacije. Potpisali smo juče sporazum da bude nosilac jednog ambicioznog projekta. Imamo puno projekata koji su deo naše saradnje, kao i bilateralne stipendije. U aprilu sledeće godine imaćemo četvrti francusko-srpski forum inovacija", naveo je Makron.

    Poručio je da imamo jake veze između dve države, ali da treba sada da razmislimo šta ćemo raditi u budućnosti.

    "Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje struktuirane. Evropljani to sve gledaju sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju", naglasio je Makron.

    "Imamo kapacitete, imamo mogućnosti. Kineskim modelom veštačke inteligencije vlada Vlada Kine. Imamo američki model koji razvijaju privatne firme, to je drugačije i vidimo to na raznim temama. Imamo preduzetnike koji odlučuju o tome. Da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, to je nešto što karakteriše Evropu i to treba da primenimo na veštačku inteligenciju, da ona bude u službi nečega što je naš kolektivni iteres", dodao je.

    Kako je rekao, zajedno treba da, ne kaskamo više, da investiramo više nego danas, da dostignemo nivo Kine i SAD, a onda i da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou.

    "To bi trebalo da bude zasnovano na tri S, prvo je nauka (science). Drugo S je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće S (solutions) su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otvorena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropski", rekao je Makron.

  • 12:26

    Vučić: Sve je zasnovano na inovacijama

    Predsednik Vučić je rekao je na Forumu o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u EU" da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju.

    On je rekao da Srbija još nije uradila ni 5G mrežu, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.

    Vučić je dodao da Novi Sad ima dobar Tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IKT sektoru, i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.

    "Da dobijemo još više studenata svršenih koji su briljantni i koji predstavljaju budućnost naše zemlje", rekao je Vučić.

    Istakao je i da je posebno važno što se nalaze u Novom Sadu, gde je sedište firme "Šnajder elektrik", a čiji je moto da svaki čovek ima pravo da ima pristup električnoj energiji i da zato ulažu mnogo u mrežu električne energije.

    "Zato su neki od najinventivnijih sistema ovde osmislili i sve je zasnovano na inovacijama, nauci, veštačkoj inteligenciji, svemu onome što ne poznajemo dovoljno, ali imamo srećom veliki broj mladih i talentovanih ljudi koji su tu da nam pomognu. Taj talenat možemo i moramo da razvijamo i ulažemo u njega mnogo više", rekao je Vučić i zahvalio se Makronu na zajedničkim programima sa Francuskom koje možemo da koristimo da bi u tome uspeli.

    "Hvala vam što ste ovde, na jednom mestu koje je izuzetno značajno za nas i predstavlja modernu investiciju, ali i koje će nam proizvodima mnogo toga doneti", poručio je Vučić Makronu.

  • 12:20

    Vučić i Makron stigli u kompaniju "Šnajder elektrik"

    Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigli u kompaniju "Šnajder elektrik“ gde će se obratiti na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

  • 12:18

    Vučić: Ponosan sam zbog prilike da velikom prijatelju Srbije Makronu budem domaćin u Galeriji

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron upisali su se u Knjigu počasnih gostiju Galerije Matice srpske u Novom Sadu, a Vučić je napisao da je ponosan što je mogao da bude domaćin francuskom predsedniku u poseti Galeriji najstarije srpske kulturne ustanove.

    "Veoma sam ponosan zbog prilike da velikom prijatelju Srbije predsedniku Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice srpske koja, skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu. Posebno me raduje što sam imao priliku da mu pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili naša spona sa pariskom školom slikarstva", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

  • 12:13

    Makron: Divno videti jasnu ilustraciju veze Srbije i Francuske

    Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas nakon posete Galeriji Matice srpske u Novom Sadu da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u Galeriji.

    "Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u Galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde", rekao je Makron za RTS.

    Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze.

  • 11:09

    Makron obilazi novu postavku Galerije Matice srpske

    Predsednici Srbije i Francuske će se kroz dela mnogih umetnika prvo upoznati sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja.

    Posmatraće i hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak će završiti posmatranjem najzačajnijih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske.

    Nova stalna postavka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

image