Srbija i Balkan

Ukrajina spušta rampu: Kijev od januara zaustavlja "Družbu"

Ukrajinci neće više dozvoljavati tranzir ruske nafte i gasa u EU
Ukrajina spušta rampu: Kijev od januara zaustavlja "Družbu"© Janos Kummer/Getty Images

Ukrajina će sledeće godine zaustaviti tranzit ruske nafte i gasa u EU, rekao je savetnika šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, a prenosi ukrajinska "Strana".

"Od 1. januara 2025. godine, naftovod 'Družba', preko kojeg su zemlje poput Slovačke, Češke i Mađarske dobijale rusku naftu, prestaće sa radom", rekao je Podoljak.

Istovremeno, on tvrdi da je Ukrajina spremna da učestvuje u tranzitu energenata, ako bilo koja zemlja smatra potrebnim da primi kazahstanski ili azerbejdžanski gas.

U martu je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao da ukrajinske vlasti ne planiraju da obnove ugovor o tranzitu gasa sa "Gaspromom", koji ističe krajem 2024. godine.

U Evropi, međutim, ne žure da stave tačku na ovo pitanje, a kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin u razgovoru za "RIA Novosti", Rusija namerava da nastavi energetsku saradnju sa zemljama koje su za to zainteresovane.

Trasa snabdevanja preko gasne merne stanice Sudža u Kurskoj oblasti trenutno je jedina za tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine u Evropu. "Gasprom" je ovom rutom prošle godine isporučivao oko 15 milijardi kubnih metara godišnje, što je iznosilo 4,5 odsto ukupne potrošnje u EU .

image