Srbija i Balkan

Kako je Kurti komentarisao Makronovu izjavu? "Zalažemo se za mir i bezbednost svih građana"

Makron je sinoć poručio da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteza tzv. Kosova koji, kako je istakao, ne šalju dobar znak
Kako je Kurti komentarisao Makronovu izjavu? "Zalažemo se za mir i bezbednost svih građana"© Antoine Gyori/Corbis via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, izjavio je danas, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteza tzv. Kosova, da tamošnja vlada primenjuje zakone i nastoji da osigura javni red, mir i bezbednost za sve građane "Kosova" bez razlike, prenosi "Ekonomija onlajn".

Kurti je naglasio da Kosovo takođe želi blisku saradnju sa međunarodnom zajednicom, uključujući i Francusku, koju, ističe, smatra veoma važnim saveznikom.

"Mi vladamo zakonom, javnim redom, u isto vreme zalažemo se za mir i bezbednost za sve građane bez razlike", izjavio je Kurti, i to baš danas kada je sud u Prištini osudio još jednog Srbina, ovog puta S.Z. na pet meseci zatvora zbog, ni manje ni više, nego verbalnog delikta.

"U tom aspektu želimo i blisku saradnju i međunarodnu podršku, uključujući tu, naravno, Francusku, koju smatramo saveznikom i veoma važnim partnerom u EU i NATO", dodao je Kurti. 

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je sinoć da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteza tzv. Kosova koji, kako je istakao, ne šalju dobar znak, dodajući da će njegova zemlja i dalje pažljivo pratiti uslove u kojima žive Srbi na KiM i da ostaje privržena formiranju ZSO.

Makron je, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo u više glavnih gradova Evrope.

Ukazao je da to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa sa obe strane i ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rešenje.

image