Srbija i Balkan

Preminuo Bora Đorđević: "Ne veruj im, sine, i ponosan budi"

Legenda srpskog rokenrola se nekoliko dana borio za život u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, gde je primljen zbog komplikacija u vezi s opstruktivnom bolesti pluća
Preminuo Bora Đorđević: "Ne veruj im, sine, i ponosan budi"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Čuveni srpski rok muzičar i pevač grupe "Riblja čorba", Borisav Bora Đorđević, preminuo je u 72. godini, saopštila je ova grupa na društvenim mrežama.

Rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku, velikan srpskog rokenrola počeo je da se bavi muzikom već s 13 godina, kao pevač i basista grupe "Hermelini". Pored sviranja s velikim brojem bendova, Borino odrastanje pratile su i mnoge nevolje.

U tom periodu, čuveni pevač bi sa društvom provaljivao u ustanove "bogataša" kako bi mogao da priušti instrumente, koje je kupovao u Beogradu. Zbog ovih aktivnosti je kao gimnazijalac proveo sedam dana u istražnom zatvoru, a zatim izbačen iz gimnazije u Čačku. Borina porodica se seli u Beograd, gde nastavlja školovanje u Petoj gimnaziji. 

Godine 1972, Bora Đorđević dobija ulogu u rok operi "Isus Hrist superstar" koju je adaptirao Saša Radojčić. U narednim godinama, Borino ime postaje sve prominentnije na domaćoj muzičkoj sceni zahvaljujući njegovom radu u okviru grupa poput "Zajedno" i "Suncokret", ali i saradnji sa velikim brojem drugih istaknutih muzičara. 

Krajem sedamdesetih godina, Bora se već ističe kao tekstopisac, sa pesmama koje je napisao za Zdravka Čolića, "Generaciju 5", Nedu Ukraden, Đorđa Marjanovića, Oliveru Katarinu, Mišu Markovića i mnoge druge.

Nakon tri meseca provedena u grupi "Rani mraz" s Đorđem Balaševićem, Bora 1978. godine osniva novu grupu sa svojim poznanicima iz grupe "SOS", koju će nazvati "Riblja čorba" po tadašnjem beogradskom slengu za menstruaciju.

"Riblja čorba" dostiže veliku popularnost praktično odmah po osnivanju, a Borin pesnički duh već sa debitantskim albumom grupe, "Kost u grlu", već se pokazuje kao "problematičan", naime zbog stiha "popij sve sedative" pesme "Mirno spavaj" koji su protumačeni kao da promovišu konzumiranje droge. 

Sa vrtoglavim rastom popularnosti Bore i "Riblje čorbe" u narednom periodu raste i pažnja koju vlasti posvećuju Borinim tekstovima, što je, između ostalog, dovelo do toga da SUBNOR Sarajeva, skopske opštine Karpoš, i Bezdana podnesu zahtev da se treći album grupe, "Mrtva priroda", zabrani zbog teksta pesme "Na zapadu ništa novo."

Godine 1985, diskografska kuća "Jugoton" je čak odbila da štampa album "Istina" zbog tekstova pesama "Pogledaj dom svoj, anđele", "Snage opozicije", "Alo" i "Dvorska budala". Uprkos tome, album objavljuje PGP RTB, a on će ostati zapamćen kao jedan od najboljih albuma Riblje čorbe ali i najznačajnijih albuma jugoslovenskog roka.

Bora će nastaviti da gazi po žuljevima socijalističkih vlasti, i u jednom trenutku će mu čak biti suđeno zbog "vređanja radnog naroda Jugoslavije", ali je optužnica odbačena.

Pored muzičke karijere, Bora Đorđević je objavio osam knjiga, a za knjigu poezije "Pusto ostrvo" je dobio nagradu akademije "Ivo Andrić".

Za umetničke zasluge, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2021. godine odlikovao Đorđevića Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, a nedavno je dobio Orden časti sa zlatnim zracima od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Takođe je proglašen za počasnog građanina rodnog Čačka.

image