O'Brajen: SAD podržavaju suverenitet BiH, kaznićemo svakoga ko ide protiv Dejtona

Nastavićemo da koristimo sve dostupne alate, uključujući sankcije, kako bismo branili naše interese, držeći odgovornim one koji se bave antidejtonskim aktivnostima, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače, poručio je američki diplomata

Pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O'Brajen istakao je danas da SAD "snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH" i da će koristiti sve dostupne alate protiv, kako je rekao, onih koji se bave antidejtonskim aktivnostima, uključujući i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Nastavićemo da koristimo sve dostupne alate, uključujući sankcije, kako bismo branili naše interese, držeći odgovornim one koji se bave antidejtonskim, koruptivnim ili antidemokratskim aktivnostima, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače. Te aktivnosti samo štete građanima BiH, uključujući stanovnicima Republike Srpske, i treba da prestanu", naveo je O'Brajan na platformi Iks.

On je dodao da će "oni koji im pomažu biti na udaru sankcija".

"Ambasador Marfi predstavlja Vladu SAD. On i njegov tim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru sprovode američku spoljnu politiku i brane interese SAD-a u BiH. Naša ambasada je objasnila rizike od sankcija svim zainteresovanim stranama, i, kao što sam nedavno rekao, isto radimo u zemljama širom sveta. Svi američki zvaničnici će nastaviti da naglašavaju ove stavove", dodao je O'Brajen.

Prethodno je Dodik više puta pomenuo američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, rekavši da se on meša u unutrašnja pitanja u BiH i da "količina laži koja je u poslednje vreme plasirana iz Ambasade SAD ne može da se uporedi ni sa jednim ranijim periodom, kada je postojalo bar neko dostojanstvo u njihovom obraćanju".

"Do sada nije bilo nijednog ambasadora koji je toliko ličnog uneo u sve to, toliko sujete koja ga uništava u smislu da mora biti glavni i iznad svega, a Srpska se tome potpuno suprotstavila", istakao je Dodik nedavno.