Srbija i Balkan

Vučić na panelu GLOBSEC 2024: Nisam optimističan povodom pridruživanja Srbije EU (VIDEO)

U diskusiji učestvovao je i predsednik Crne Gore Jakov Milatović koji je poručio da je njegova država "umorna od trčanja maratona"
Vučić na panelu GLOBSEC 2024: Nisam optimističan povodom pridruživanja Srbije EU (VIDEO)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU" gde je poručio da nije optimističan u vezi sa pridruživanjem Srbije EU.

"Naši interesi su s vremena na vreme različiti od onih u EU. Možda će neko od nas postati član 2030. godine, ali je 2028. previše blizu", saopštio je Vučić.

U diskusiji učestvovao je i predsednik Crne Gore Jakov Milatović koji je poručio da je njegova država umorna od trčanja maratona i da se nadaju da će biti sledeća članica EU u 2028.

Vučić je poželeo sreću Crnoj Gori, ali poručio da ne veruje da će se njihove želje ostvariti.

"Imamo različite procene o budućnosti EU ali svi želimo da budemo deo EU, ali nismo sigurni kako će situacija izgledati u zemljama članicama. Očigledno je da Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, a istovremeno postoji jedna javna iscrpljenost unutar EU na temu proširenja", dodao je Vučić.

On je dodao da Srbija mora da sprovede brojne reforme, ali da će i EU će morati da prihvati činjenicu da imamo različite poglede na određena pitanja, određene probleme koje treba da rešimo.

"Nisam došao nikoga da lažem, hteli ste da kažem da ćemo biti (članica EU do 2028), a nećemo. Neće se to dogoditi, ne želim da lažem svoj narod. Vi ste rekli da Ukrajinci treba da budu pobednici, ja sam rekao u redu, ali videćemo da li će tako biti. Kažem ono što mislim i na žalost čini mi se, da sam u brojnim slučajevima bio u pravu", rekao je Vučić.

Milatović je, sa druge strane, istakao da su Srbija i Crna Gora dve različite države, i istakao da se za razliku od Srbije Crna gora u potpunosti usaglasila sa spoljnom politikom EU, da koristi evro i da je već dvadeset godina članica NATO-a.

Predsednik Srbije boravi u Pragu, gde učestvuje na Globalnom bezbednosnom forumu GLOBSEC 2024.

Vučić se prethodno sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Finske Aleksandrom Stubom, a imao je i odvojen sastanak sa Bilčikom.

Povodom navoda da ima "specijalan odnos sa Vladimirom Putinom" i da već drugo "igra na dve opcije", Vučić je rekao da sa predsednikom Rusije nije razgovarao već dve i po godine.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i toga se ne stidim, ali nema dve opcije. Mi smo na evropskom putu", rekao je Vučić naglašavajući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ali da je više puta osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Vučić je izjavioda ne veruje da će zemlje kandidati iz regiona postati članice EU pre 2030. godina, dodavši da će do te godine Ukrajina biti prva sledeća zemlja koja će se pridružiti Uniji.

"Nakon toga, verujem da će Srbija, Albanija, Crna Gora i nadamo se, ako Bugari dozvole (Severnoj) Makedoniji da se pridruži, verujem da će se i oni pridružiti, ali nakon što se Ukrajina pridruži. To je ono u što ja verujem, videćemo da li sam u pravu ili ne", rekao je Vučić na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU" koji je organizovan u okviru Globalnog bezbednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu.

Na konstataciju drugog učesnika panela, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, da Srbija šalje nejasne poruke gde želi da bude, Vučić je odgovorio da i danas ima vrlo jasnu poruku o evropskom putu, ali i da su mnogi ljudi iz regiona, zajedno sa nekim drugima, uvek insistirali na tome da ta poruka nije dovoljno jasna, jer se to uklapalo u njihov narativ.

"Ne biste vi bili toliko dobri da ne postoji nevaljala Srbija", rekao je Vučić.

Na opasku moderatora da je predsednik Srbije danas razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Vučić je saopštio da se nisu složili, ali da Fon der Lajenova razume njegovu poziciju. 

"Ne, niko se ne slaže sa mnom, ali svi razumeju moju poziciju, nikoga ne lažem i govorim svima koja je pozicija Srbije. Imao sam odličan razgovor sa njom, razgovarali smo o svim pitanjima, oko zelenih koridora, našli smo zajednički imenitelj, iako ne znam ništa o klasterima i birokratskim stvarima, mislim da ćemo otvoriti klastere do kraja godine", rekao je Vučić.

On je istakao da veruje da u Ukrajini mora da se uspostavi mir, i da bi to pre svega išlo na ruku Ukrajincima, ali da to niko u Evropi ne želi da čuje.

image