Zahtev bivšeg gradonačelnika Južne Mitrovice karabinjerima: Ne provocirajte, sklonite se s mosta

Pripadnici Kfora u blindiranim, vozilima pristigli su na most na Ibru samo nekoliko sati od sinhrone, kako je potvrđeno, jednostrane akcije tzv. Kosovske policije u sve četiri opštine Sever

Bivši gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je na italijanske karabinjere apelovao da ne "provociraju" i da se pomere sa mosta koji odvaja Južnu i Severnu Mitrovicu.

"Na mostu preko Ibra, italijanski karabinjeri treba da shvate da mir ne dolazi iz provokacije, već iz razumevanja. Molim italijanske karabinjere da ne provociraju situaciju. Umesto prepreke, neka postanu most koji spaja, pomažući u stvaranju zajedničke budućnosti", napisao je Bahtiri na Fejsbuku.

Dodao je i da "građani Južne i Severne Mitrovice žele da žive u harmoniji, bez granica".

Pripadnici Kfora u blindiranim, vozilima pristigli su na most samo nekoliko sati od sinhrone, kako je potvrđeno "Kossevu", jednostrane akcije tzv. Kosovske policije u sve četiri opštine Sever.

Zatvoreni su objekti u kojima su funkcionisale preostale srpske institucije, pre svega opštinske službe, ali i Kancelarija za KiM, Penzioni fond, javno komunalno preduzeće. Zatvorena je i zgrada Privremenog opštinskog organa Kosovske Mitrovice, godinu dana nakon što su oduzete i zgrade ovih organa u preostale tri opštine na Severu.

Istovremeno, juče su zatvorene i prostorije u kojima se verovalo da su opštinske službe izmešteno funkcionisale prethodnih meseci.

U pretresu ukupno osam objekata, u sve četiri opštine, zatvorena su četiri – dva u Severnoj Mitrovici, te po jedan u Zvečanu i Leposaviću. U Zubinom Potoku, kako je potvrdila KP u Severnoj Mitrovici, nisu pronašli službe koje su tražili.

Iz plombiranih objekata prethodno su izneseni oprema i dokumentacija, pre svega računari.