Bernaka sa delegacijom Srpske liste: Kfor pripremljen da reaguje u važnim bezbednosnim situacijama

Kfor je pojačao prisustvo na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, nakon što je juče tzv. kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku

Zamenik komandanta Kfora, brigadni general Federiko Bernaka razgovarao je danas sa delegacijom Srpske liste predvođene predsednikom Zlatanom Elekom, i istakao da je misija NATO na KiM "dobro pripremljena da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima".

Bernaka je u Prištini primio Srpsku listu u sedištu Misije, a kako se navodi u saopštenju Kfora, tokom razgovora razmenili su stavove o najnovijem bezbednosnom razvoju, uključujući situaciju na severu i zabrinutost Srba.

On je poručio da Kfor ima "vidljivu i fleksibilnu prisutnost širom Kosova" i da je dobro pripremljen da reaguje u svim relevantnim bezbednosnim događajima.

Ponovio je posvećenost misije da doprinese bezbednosti i stabilnosti "za sve ljude koji žive na Kosovu, u svim okolnostima i nepristrasno, u skladu sa dugogodišnjim mandatom UN".

"U tom smislu, Kfor nastavlja da potpuno podržava dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine - da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svim okolnostima i nepristrasno", navodi se u saopštenju.

Iz Kfora su ponovili da su treća bezbednosna instanca, nakon tzv. kosovske policije i Euleksa.

Kfor je pojačao prisustvo na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, nakon što je juče tzv. kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Srbi su zatražili hitan razgovor sa relevantnim stranim predstavnicima na KiM, a pre Kfora, razgovarali su sa predstavnicima Kvinte i EU.