Vučević: Srbi, budite mirni! Napašće Kfor ili Euleks i "prišiti" vama

Ministar odbrane upozorio je Srbe na opasan plan ekstremističkih Albanaca

Srbija je dobila obaveštajne podatke da postoji plan da se Albanci-ekstremisti preobuku u civilno odelo, napadnu Euleks ili Kfor pa da to bude predstavljeno kao napad Srba, tvrdi ministar odbrane Miloš Vučević gostujući na TV Pink.

"Zato je važno da naš narod bude do maksimuma miran, da ne naseda na provokacije i da demorkatski brani svoja prava. Srbi treba da urade sve što mogu da izbegnu sukob", rekao je Vučević.

Država je, kako on kaže, posvećena dijalogu ali je za to potrebna volja više strana, poručuje on.

"Moderatori dijaloga Beograda i Prištine često su na strani Prištine. Situacija je napeta, vrlo napeta. Na KiM je zapaljiva atmosfera", naglašava Vučević.

Ministar veruje da će Srbi biti mudri i odgovorni i da neće nasedati na provokacije.

"Ne plašimo se, ali tražimo da se kroz politički dijalog zaustavi teror nad Srbima. Aljbin Kurti želi da opstanak Srba na KiM učini nemogućim", rekao je Vučević.

Srpski živalj ne čuvaju ni Euleks, ali ni Kfor, uverava ministar.

"Svi se bave posledicama, a treba da se bave uzrocima. Ne pitaju se otkud kod Srba strah i očaj da izađu na barikade. Nek dođe Borelj da im se obrati, pa da mu kažu što su izašli na ulice. Muka ih je naterala", istakao je Vučević.

On očekuje da uhapšenog Dejana Pantića danas izvedu pred tužioca kako bi se videlo koja mu dela stavljaju na teret, budući da je Priština do sada tri puta menjala razloge hapšenja.

"Juče je maltretiran radnik obezbeđenja Kostić na Gazivodima. Kidali su srpske zastave. Festival licemerja je da Kfor tvrdi da nije bilo upada na Gazivode", rekao je on.

On se osvrnuo i na izjavu šefice nemačke diplomatije Analene Berbok da će biti odbijen zahtev Srbije da se deo njenih snaga pošalje na KiM na osnovu rezolucije 1244.

Ona sebi, kako ocenjuje ministar Vučević, daje za pravo da prejudicira odluku i pre nego što je Srbija zahtev poslala.

"Apsolutno smo spremni da pošaljemo snage. Srbija zbog stanja na terenu traži da se aktivira ta klauzula rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da se tako sačuva bezbednost Srba i srpske imovine, crkava i manastira", rekao je ministar odbrane.

Ostaje da se vidi da li će to biti dozvoljeno, ali na državi je da uradi sve što je u skladu sa međunarodnim pravom.

Vučević ističe i da Srbija traži da joj neko iz međunarodne zajednice kaže koji je sporazum tačno na snazi - da li je to kumanovski, rezolucija 1244, ili briselski ili vašingtonski sporazum.

"Priština ne poštuje nijedan od tih dokumenata, a delom ih ne poštuje ni međunarodna zajednica", ocenio je on.

Vučević se nada i da će u Euleksu i Kforu biti dovoljno pameti i odlučnosti da ne dozvole nasilno uklanjenje barikada.

"To je put kojim ne bismo voleli da se krećemo. Niko ne zna kuda to može da nas odvede. Tim blokiranim putevima se gotovo isključivo kreće srpska zajednica", rekao je on.

Komentarišući reakcije koje stižu sa zapada, on izjave ambasadora SAD Kristofera Hila ocenjuje kao korektne, dok, kako kaže, po onome što govore nemačka šefica diplomatije i evropski komesar Borelj, ispada da su za sve krivi Srbi koji nisu napustili mesta u kojima žive.   

Srbija se, upozorava on, ne igra i nije bez poteza i strategije te jako dobro zna šta da radi u svim situacijama.

"Znamo šta radimo u svakom trenu i situaciji, samo gledamo da to vodi ka političkom rezgovoru, a ne ka sukobu", rekao je Vučević.