Srbija i Balkan

Dačić: Jedinstvo srpskog naroda strateško pitanje za državu

Dačić je na manifestaciji "Jedinstvo i snaga - Srbija" u Narodnoj skupštini naveo da je to starteško pitanje, zbog čega država treba da učini sve što je u njenoj moći, počev od dobrih veza sa onima koji žive u inostranstvu
Dačić: Jedinstvo srpskog naroda strateško pitanje za državu© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je važno što se ideja godišnjeg okupljanja srpske dijaspore očuvala do danas, a da je njen glavni cilj da se jedinstvo predoči kao centralno pitanje za srpski narod u celini.

Dačić je na manifestaciji "Jedinstvo i snaga - Srbija" u Narodnoj skupštini naveo da je to starteško pitanje, zbog čega država treba da učini sve što je u njenoj moći, počev od dobre veze sa onima koji žive u inostranstvu.

"Da vidimo statusno šta možemo da uradimo za te ljude, odnosno na koji način da dobiju dokumenta i državljanstvo ukoliko žele, da se iskoriste njihovi ekonomski potencijali u smislu ulaganja u Srbiju i naravno da se iskoristi društveni uticaj koji imaju u tim zemljama gde žive kako bi se stvarala slika o Srbiji i srpskom narodu u celini", rekao je Dačić.

Ističe da je poruka skupa, s obzirom na vekovnu razjedinjenost, da je državno jedinstvo jače od svih podela.

Dačić navodi da je bitno sprečiti da nove generacije u inostranstvu gube vezu sa maticom, te da je važno imati registar naših ljudi koji završavaju visoke škole u svetu, kako bi se sa njima ostvarila saradnja u budućnosti i pružila šansa.

"Neko će reći da je ta šansa u povratku, ne mislim da je samo to. Za nas je veoma bitno da tamo gde žive i ako reše da ostanu tamo, da budu jedan centar iz kojeg će proizilaziti srpski uticaj u tim zemljama", poručio je Dačić.

Manifestacija pod sloganom "Jedinstvo i snaga - Srbija" okupila je juče i danas u Beogradu predstavnike Srba iz zemalja regiona, ali i 250 udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta, od Republike Srpske do Konga.

Razmatrane su teme "Privredni potencijali Srbije EKSPO 2027 - Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore", "Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i verskog identiteta", kao i "Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa".

image