Srbija i Balkan

Koliko su akcije Prištine zaista "samostalna dela"?

Upozorenja koja Kurti dobija od Zapada će mu sigurno naneti manju štetu, jer smatra da za takve postupke dobija dodatnu podršku birača pred predstojeće izbore, istakao je istoričar Srđan Graovac
Koliko su akcije Prištine zaista "samostalna dela"?© TANJUG/ STR

Uprkos nastojanjima međunarodne zajednice da pokaže da napad Prištine na srpske institucije nije bio koordiniran sa njima, opušteno ponašanje i izjave zvaničnika Prištine, koja nastavlja niz akcija progona srpskog stanovništva na terenu, pokazuje da se sinhronizovano ali prećutno radi na istom cilju, pišu "Večernje novosti".

Istovremeno, svrha stvaranja privida da Zapad ima "kriznu strategiju" za rešavanje ovakvih incidentnih situacija je i najava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da odlazi u Prištinu da dogovori novu rundu dijaloga između glavni pregovarači u Briselu.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović objašnjava da ovakvim izjavama Zapad pokušava da sačuva neutralan imidž i ističe da je činjenica da zajedno sa Prištinom idu u istom pravcu.

"U jeku tektonskih promena u oživljavanju principa državnog suvereniteta i ukupne situacije u Evropi, neophodno je da Zapad što pre zatvori problem Kosova i Metohije", rekao je Jovanović, za "Novosti".

On ističe da dijalog, kako se trenutno vodi, ide u pravcu da se očekuje da Srbija popusti pod pritiskom i odustane od ruku od Kosova i Metohije.

"Lajčak pokušava da oživi dijalog, ali to je mrtva trka, da se kupi vreme da se odnosi Beograda i Prištine što pre normalizuju prema njihovom tumačenju Ohridskog sporazuma. Taj dijalog je do sada bio neravnopravan, jer se od Srbije stalno traže ustupci, a od Prištine se ne traži ništa", ističe Jovanović.

S druge strane, kakav god da je dijalog, on je u krajnjoj liniji ograničen Ohridskim sporazumom, koji izričito kaže da je cilj puna normalizacija odnosa, a ne da se obezbede uslovi za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji, koji naša strana zahteva, ukazuje on.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac ističe da je ova akcija tzv. kosovske policije je svakako koordinisano sa nekim zapadnim centrima moći, pa makar bili i neformalni.

"Kurti procenjuje situaciju, da li može da nastavi sa pritiscima, jer vidi da posledice ne mogu da mu donesu ozbiljnu pretnju", rekao je on za "Novosti".

Graovac dodaje da će mu upozorenja koja dobija od Zapada sigurno naneti manju štetu, jer smatra da za takve postupke dobija dodatnu podršku birača pred predstojeće izbore.

"Pregovarački proces oko formiranja ZSO odavno je u zastoju, a od tada Kurti vuče samo jednostrane poteze. Istovremeno, pripadnici tzv. kosovske policije, naoružane dugim cevima, raspoređene su i juče ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici", rekao je on. 

Portparolka NATO-a Fara Daklala rekla je da je misija veoma razočarana akcijama koje nisu koordinisane sa Kforom uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.

Tzv. kosovska policija je u petak upala u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i na bolničko odeljenje KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj su smeštene prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije. za Kosovo, Kosovskomitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad.

Akciju su osudila misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

image