Srbija i Balkan

Srbi pokušali da uđu na posao u Kosovskoj Mitrovici, Kurtijeva policija im ne dozvoljava (FOTO)

Ispred zgrade se nalaze pripadnici tzv. kosovske policije sa policijskim džipovima

Ispred zgrade privremenog organa Kosovska Mitrovica, u koju su pripadnici takozvane kosovske policije u petak nasilno ušli i protivpravno je zatvorili, okupili su se zaposleni Srbi, koji žele da dođu na svoja radna mesta i da rade, ali ih je u tome sprečila takozvana kosovska policija.

Radnici traže da im se omogući povratak na radna mesta i pravo na rad.
Ispred zgrade i jutros je policija a u blizini je parkirano i nekoliko džipova.

Radnik Opštinske uprave Kosovska Mitrovica Žarko Pajović rekao je da je institucij u kojoj radi bila izvor života za ljude, a osim toga, postavlja se pitanje gde će građani da završavaju adminsitrativne poslove poput venčanja, prijave rođenja deteta.

"Zato smo došli da izrazimo protest, nismo ništa uradili, obični smo radnici. Znate, 35 godina postoji jedna gorčina, gde sam bio, šta sam radio? Ništa. Nismo nikome naneli štetu, ovde smo pružali usluge svima, Albancima, Srbima, Romima, Gorancima... Svima", kazao je Pajović.

Aleksandra Dašić, takođe radnica opštinske uprave rekla je da nije u pitanju nikakav protest, već pokušaj Srba da dođu na svoja radna mesta.

"Odavde ne nameravamo da idemo, mi ovde ostajemo do kraja. Ne znam šta je zaplenjeno u ovoj zgradi", kazala je Dašić.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Potpredsednik Srpske liste i direktor Direkcije PIO fonda za Kosovo i Metohiju Igor Simić pozvao je danas Kfor, Unmik, Euleks i zemlje Kvinte da dođu i podrže sve koji nisu mogli da uđu u srpske institucije na severu Kosova i Metohije i da im omoguće da ostvare pravo na rad.

"To je jedini način, a ne njihova anemična saopštenja. Koliko im je saopštenja ostalo u fioci. U subotu smo im preneli sve šta se dešava i sada očekujemo konkretne akcije. Dva dana policija je pretresala i ništa nije mogla da nađe", rekao je Simić novinarima ispred zgrade u kojoj se nalaze PIO Fond za KiM, Kosovsko-moravički upravni okrug, Kancelarija za KiM, Centar za socijalni rad.

On je rekao da su došli "uzurpatori" i da su oteli imovinu države Srbije i onemogućili ljude da rade.

"Ovde više od 40 porodica zarađuje svoje parče hleba, više od 30.000 ljudi dobija usluge od rada ovih institucija. To nisu paralelne institucije jer usluge koje one pružaju ne pruža niko drugi. Penzioni fond isplaćuje penzije bez obzira na nacionalnost. Više od 4.000 Albanaca neće dobiti penziju zbog ovoga", rekao je Simić.

Prethodno, Simić je ispred zgrade pokušao da razgovara sa predstavncima tzv. kosovske policije kojima je rekao da zna da je i njih sramota što to rade i jer su došli naoružani pred obične ljude.

"Kada odete kući da li ćete se pohvaliti deci da ste sprečili Srbe da rade. Ovu zgradu i fasadu smo mi radili, nijedan papir niste pokazali da je ovo vaše. Molim vas da nam omogućite da radimo svoj posao", rekao je Simić policiji.

U nedelju su prištinske institucije postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta tzv. kosovska obeležja.

Na objektu u kom su se nalazili PIO fond i Kosovsko-Mitrovački okrug zalepljene su papirne table na kojima piše: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Ministarstvo rada i transfera.

Privremene prištinske institucije su, kako se može pretpostaviti, već odredile novu namenu objektima koje su u petak nasilno zatvorili u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Ovu jednostranu akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Prošle godine, krajem maja, kosovska policija  zauzela je i zgrade skupština opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku u kojima su bili smešteni opštinski organi u kosovskom sistemu. Policija je i dalje u tim zgradama.

Na mostu preko Ibra između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice i jutros dežuraju italijanski karabinjeri. Bivši gradonačelnik južne Mitrovici juče je, inače, zatražio da se oni uklone i da ne provociraju Albance.

image