Srbija i Balkan

Vučić: Sklopio sam dogovor sa Dodikom pre 11 godina, i dalje ga se pridržavamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanom otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja "Srbija" u Stanarima u Republici Srpskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republika Srpska nikada neće i ne može da ide protiv Republike Srbije, niti će Srbija ikada učiniti išta protiv Republike Srpske.

Kako je naveo, takav dogovor sklopio je sa Miloradom Dodikom još pre 11 godina, i njega se sve vreme pridržavaju.

"Nikada nam nisu bili tako pametno uređeni, uravnoteženi i dobri odnosi između Srba u Srpskoj i Srba u Srbiji ili građana Srbije i Republike Srpske", rekao je Vučić.

"Nikada nećemo dozvoliti egzistencijalno ugrožavanje i pogrom, to je stvar koja mora da bude jasna svakome", poručio je on.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara negirao medijske izveštaj da je sa predsednikom Francuske razgovarao o revidiranju uloge Visokog predsednika u Bosni i Hercegovini.

"Dugo sam razgovarao sa Emanuelom Makronom, to nam nije bila važna tema, a razgovarali smo do 4 sata ujutro", rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao jeda se odnos prema Republici Srpskoj promenio u svim strateškim dokumentima Srbije.

"Srbija je preuzela obavezu da štiti srpski narod", rekao je Dodik i podsetio na izjavu Vučića da neće dozvoliti nove pogrome.

Kako je dodao, ne postoji sloboda za Srbe ako nema Republike Srpske.

"Srbi bi prošli kao naš narod koji se delom nalazi u Federaciji BiH da nema Republike Srpske", rekao je Dodik i dodao da je jedini problem Republike Srpske to što je pokazala da je sposobna da se razvija i postoji.

"Ona nije bila predviđena da postoji, data nam je kao ponuda, a prvi da nakon Dejtona počeli su da ruše taj Dejton", rekao je Dodik.

"Ostanimo okupljeni oko Srbije, oko ideje Srpske oko SPC i Vučića i njegove politike jer je to jedini način za naše kretanje ubuduće", poručio je Dodik.

Poželevši dobrodošlicu predsedniku Vučiću, Dodik je zahvalio za sve napore koje čini za napredak Republike Srpske.

"Predsednik Vučić može da se nazove Aleksandrom Ujediniteljem, jer je na specifičan način ujedinio Srbe", rekao je Dodik pozdravljen aplauzom.

image