Srbija i Balkan

Spaljivanje krstova kod Gračanice: "Umetnička predstava" na Ulpijana festu kao počast hrišćanstvu?!

Organizatori festivala tvrde da su paljenjem tri krsta odali omaž snazi hrišćanstva uprkos progonu
Spaljivanje krstova kod Gračanice: "Umetnička predstava" na Ulpijana festu kao počast hrišćanstvu?!Getty © koyu

Nakon što je u nedelju Eparhija raško-prizrenska saopštila da je festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom paljenjem krsta, organizatori tvrde da je u pitanju "umetnička predstava". Festival Ulpijana je saopštio za "Kossev" da je ideja bila da se "oda počast" Sv. Floru i Lavru, za koje navode da su bili "prva dva dardanijska mučenika".

"Eparhija raško-prizrenska sa uznemirenjem je primila vest da je ovogodišnji Ulpijana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta", saopštila je Eparhija raško-prizrenska, uz fotografije na kojima gore po tri krsta viša od ljudi u nošnjama koji stoje pored njih.

Iz festivala su (cinično?) odgovorili da su upravo time odali omaž snazi hrišćanstva uprkos progonu.

"Ove godine, u okviru Ulpijana festa, posvetili smo pozorišnu predstavu sećanju i odavanju počasti dvojici dardanijskih prvomučenika, Svetom Floru i Lavru. Ovi mučenici, kako istorijski zapisi pokazuju, bili su progonjeni od strane rimske uprave zbog svoje hrišćanske vere", odgovorili su "Kossevu" iz Festa.

Oni su napomenuli da se umetnička dela koja prikazuju Flora i Lavra nalaze u manastiru Gračanica i katedrali Majke Tereze u Prištini.

"Da bi odao počast njihovom otporu i trijumfu hrišćanstva uprkos progonu, reditelj predstave izabrao je snažan simbolični gest: zapalio krst. Ovaj čin predstavlja to da je uprkos pokušajima ugnjetavanja hrišćanstva, vera samo jačala. Vatra na krstu nije zamišljena da vređa, već da simbolizuje trajnu pobedu hrišćanstva", istakli su organizatori.

Iz festivala poručuju da se radi o čistoj umetnosti, da ona nije uvredila Albance katolike koji su predstavu videli i pozvali i Srbe da dođu na "vino i rakiju".

"Želimo da istaknemo da je ova predstava čisto umetnička, bez političke ili verske agende. Pozivamo sve, pa i srpsku zajednicu, da nam se pridruže u ovoj proslavi istorije i kulture. Nakon predstave gosti mogu zajedno uživati u domaćem vinu i rakiji. Juče je na predstavi prisustvovalo mnogo Albanaca katolika, a niko se nije osetio uvređenim, jer je namera čisto umetnička", zaključili su organizatori festivala.

"Kossev" je nakon odgovora koji su dobili od Festivala Ulpijana kontaktirao Eparhiju.

"U hrišćanskoj tradiciji ne postoji običaj da se svetitelji i hrišćanska vera proslavljaju paljenjem najsvetijeg znaka hrišćanstva. Svetitelji se u hrišćanskoj tradiciji slave molitvom i liturgijom kao i procesijama (litijama) u kojima se nosi krst. Uostalom, na takav način je proslavljen praznik dvojice prvomučenika na ovim prostorima u pravoslavnoj crkvi Sv. Flora i Lavra u Lipljanu juče", saopšteno je iz Eparhije.

image