Srbija i Balkan

BIRN: Jugoimport-SDPR ove godine Izraelu izvezao oružje i municiju u vrednosti od 23,1 miliona evra

Vlada Srbije nije komentarisala navode koje su objavili BIRN i izraelski list "Harec"
BIRN: Jugoimport-SDPR ove godine Izraelu izvezao oružje i municiju u vrednosti od 23,1 miliona evra© Milos Tesic/ATAImage

Srbija je ove godine Izraelu izvezla pošiljke oružja i municije vredne 23,1 miliona evra, tvrde u zajedničkom istraživanju BIRN i izraelski list "Harec", navodeći da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, samo u julu u Izrael izvezlo oružje i/li municiju vrednu 7,3 miliona evra.

To, kako navode, dokazuju podaci o pošiljci u julu koji se poklapaju sa pet letova izraelskih vojnih aviona sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do izraelske vazduhoplovne vojne baze Nevatim.

U prethodnom istraživanju, dva medija identifikovali su šest letova – u februaru, martu i maju –  koji se, tvrde, takođe poklapaju sa izvoznim podacima.

Najmanje 15 letova od decembra 2023. do danas napravili su izraelski vojni avioni ili avioni poznati po transportu naoružanja u Izrael. Poletali su iz Beograda ili Niša, a krajnje odredište im je bila vazduhoplovna vojna baza Nevatim, smeštena nedaleko od grada Berševe u jugoistočnom Izraelu, tvrde ovi mediji.

Prema statistici koju više od 10 meseci sakuplja "Harec", Srbija je u vrhu liste zemalja iz koji lete izraelski vojni avioni. Ubedljivo na prvom mestu su baze Sjedinjenih Američkih Država širom sveta.

Vlada Srbije do sada nije komentarisala saznanja BIRN-a o vojnim pošiljakama Izraelu, dok je Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu u martu ove godine odbilo zahtev BIRN-a za dostavljanje podataka o izvozu oružja u Izrael, navodeći  da su te informacije pod oznakom "strogo poverljivo".

Pre dve nedelje, 17. avgusta, ministar spoljnih poslova Marko Đurić u intervjuu za "Džeruzalim post" odbio je da komentariše saznanja BIRN-a, kao i da li pošiljke Izraelu predstavljaju zvaničnu državnu politiku.

"Srbija će uvek pozivati da se zaustavi nasilje i ljudska patnja, kao i pozivati na mirno, pregovarano razrešenje, dogovoreno od strane svih uključenih strana", rekao je Đurić.

SAD su već decenijama najveći snabdevač Izraela oružjem. Prema izveštaju iz 2023. Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, SIPRI, čak 69 odsto izraelske kupovine dolazi od američkih kompanija, 30 odsto iz Nemačke i 0,9 odsto iz Italije.

image