"Hvalospev" iz Berlina: Vučićevo remek-delo, saveznik Putina i Sija s podrškom Berlina

Časopis Nemačkog društva za spoljnu politiku objavio je donekle laskavi "portret" srpskog predsednika

"Transformativni umetnik Balkana", "srpski supermen" i "briljantni taktičar moći", to je sve, kako piše "Internacionale politik", portal Nemačkog društva za spoljnu politiku – srpski predsednik Aleksandar Vučić.

U tekstu koji potpisuje Tomas Brej, dugogodišnji regionalni menadžer DPA za Jugoistočnu Evropu, za Vučića se između ostalog kaže da on određuje politiku svoje zemlje, bilo kao "nekadašnji ratni ideolog, ili kao sadašnji samoproglašeni evropski demokrata", i da za to dobija veliku podršku od Berlina.

"Ovaj 54-godišnjak je još jednom postigao političko remek-delo. Dao je Zapadu šargarepu ugovorom o rudarenju litijuma, kako nikog tamo ne bi uvredio njegov autokratski sistem vlasti", ocenjuje ovaj list, dodajući kako Vučić paralelno održava i "posebne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom" koji je Srbiju više puta opisao kao najbližeg saveznika u Evropi. Uz napomenu da Srbija odbija da, na zahtev EU, uvede sankcije Rusiji, Brej dodaje i da su se dvojica lidera u proteklih nekoliko godina sastali 17 puta, kao i da avioni iz Srbije i dalje lete u ovu evroazijsku zemlju, dok se ruski političari pod sankcijama Zapada dočekuju širom raširenih ruku.

"Odnos sa kineskim državnim i partijskim liderom Si Đinpingom je blizak na sličan način. Tokom svog putovanja po Evropi u maju, Si je posetom zahvalio Srbiji i Mađarskoj na vernosti; obe države se smatraju ključnim tačkama Novog puta svile. Zato i Peking skupim kreditima gradi železničke pruge, autoputeve i elektrane u Srbiji", navodi "Internacionale politik".

Nemački portal navodi kako Vučić vodi svoju politiku "na klackalici između demokratije i autokratije", a da svojim pristalicama "daje osećaj međunarodnog značaja koji daleko prevazilazi političku i ekonomsku težinu zemlje sa manje od sedam miliona stanovnika".

Brej ističe kako je Vučić, podvodeći medije pod svoju kontrolu (što je, kako se ukazuje, naučio još u doba Slobodana Miloševića), "stvorio virtuelni svet" koji ima snažan utisak na veliki deo populacije, dok "novine svakodnevno dograđuju mit o njemu kao heroju".

"Vučić se svakog drugog dana pojavljuje na ekranima nacionalnih TV kanala sa monolozima koji ponekad traju satima. Psiholozi kažu da je predsednik narcis koji žudi za pažnjom", procenjuje autor ovog teksta, dodajući da uprkos svemu srpski lider uživa podršku Nemačke, te da je bivša kancelarka Angela Merkel u velikoj meri podržavala i njega i njegovu partiju.

Računica koja stoji iza toga, kako se dodaje, jeste to što je Merkelova računala da će "briljantni taktičar moći očuvati mir na Balkanu posle mnogih ratova i, pre svega, rešiti decenijama star problem: sukob sa otcepljenom srpskom bivšom pokrajinom Kosovo".

"Uprkos višedecenijskim pregovorima koje je vodila EU, Vučić nije opravdao očekivanja koja su mu postavljena", ocenjuje Brej.

"Internacionale politik" čak tvrdi i kako je, iako Nemačka godinama vodi kampanju da se "Kosovo" pridruži međunarodnim organizacijama, Berlin sprečio Prištinu da se pridruži Savetu Evrope – što je za njih znak da je "litijumski projekat očigledno već postojao" i da je "za EU ekonomija važnija od demokratije".

Opozicija u Srbiji rasparčana je i marginalizovala do neprepoznatljivosti, a jedina joj je tačka programa: "Vučić mora da ide", što, kako se navodi u tekstu, "očigledno nije dovoljno kao alternativna politička ponuda". Vučić, koji je Merkelovu više puta javno opisivao kao svog učitelja, bukvalno je sebe ostavio "bez alternative", zaključuje se.

"EU podržava Srbiju sa velikim brojem konsultanata i milijardama vrednim uplatama. Dve trećine trgovine i stranih investicija dolazi iz zemalja EU. Pa ipak, Vučićevi mediji redovno huškaju protiv Zapada. Navodno, Zapad planira da ubije predsednika, upropasti Srbiju i dovede slabu opoziciju na vlast. Sve susedne zemlje takođe su optužene da žele da nanesu štetu Srbiji. Ova stalna propaganda obmanjuje građane: većina njih veruje da su Rusija i Kina pravi prijatelji i pokrovitelji njihove zemlje – što je potpuno nestvaran opis stvarnosti", "otvara oči" Srbima i Nemcima ovaj nemački portal.

Konstatuje se kako je Vučić "majstor" da svoju moć demonstrira Zapadu, tako što "redovno započinje sukobe sa susedima", da bi ih potom ublažavao kao mirotvorac, te da "dramatizuje krize proglašavajući borbenu gotovost vojske".

"Cilj je da se zapadnim prestonicama pokaže da je on sila na Balkanu oko koje se sve vrti i koju niko ne može ignorisati. Najnoviji litijumski sporazum je još jedan građevinski blok ove političke taktike. On obezbeđuje opstanak Vučićevog sistema u narednih nekoliko godina. Sada predsednik samo treba da se postavi protiv svog naroda. Rizična igra i za 'srpskog supermena'", zaključuje se.