Srbija i Balkan

Vučić: Poslaćemo zahtev za povratak naših snaga na KiM u četvrtak

Vučić primio porodicu Petrović iz Velike Hoče: Kurtiju smeta vino sa etiketom "Naša Srbija"
Vučić: Poslaćemo zahtev za povratak naših snaga na KiM u četvrtak© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu porodicu Petrović, vlasnike vinarije iz Velike Hoče, kojima su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo sve proizvedeno vino, oko 42.000 litara.

Vučić je Petrovićima rekao da su prošli kroz tešku situaciju, ali da su svi u Srbiji bili ponosni na to kako su se držali. On je od Petrovića dobio na poklon njegovo methohijsko vino, koje je pokazao pred kamerama.

"Moram da vam kažem da sam na poklon dobio metohijsko crveno vino, izvanredno, i ono što je interesantno što na etiketi stoji KiM, Velika Hoča, naša Srbija, pa im je izgleda to zasmetalo. Vama hvala na ovome, moj otac ima veliku kolekciju vina pa će ovo vino zauzeti posebno mesto u našoj kući u Jajincima", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je sa svojim gostom govorio i o različitim sortama vina,"gameu", "prokupcu" i "vrancu" za koji je rekao da je odličan, i u šali mu poručio  da se više ne penje na krov da ne sekira majku.

On je kasnije zatražio od prisutnih novinara da ga nakratko ostave nasamo sa ovom porodicom.

"Danas nisam u stanju da pokažem, ali veoma sam srećan što sam primio porodicu Petrović. Fali Božidar, junak u kolicima koji je čuvao svoju decu i unuke. Više smo govorili o Velikoj Hoči, o tome kako da pomognemo ostanak i opstanak naše omladine. Šta je potrebno još da uložimo, a da nas u tome ne ometaju", dodao je predsednik nakon sastanka.

Predsednik se osvrnuo na upad "kosovske policije" sa dugim cevima u kuću, rekavši da nisu ni krili ko su i šta su, svoje poreklo, prezime.

"Oni ne znaju razlike u tipovima vina, pa izmešali sve...nego jesi li ti Milane naučio od oca kako se pravi dobro vino", upitao je predsednik Milana, sina vlasnika vinarije Petrović.

"Hvala što su oni tamo i što ste ih tako vaspitali. Neke smo sitne poklone za vas pripremili. Nemojte da brinete za to što su vam napravili gubitak", dodao je predsednik.

Predsednik se osvrnuo i na jučerašnju sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, rekavši da je ponosan na "naše oružane snage. Nikada bolju popunu u hrani, municiji, gorivu i ljudstvu nismo imali".

"Gledajući pripadnike oružanih snaga gotovo sam zaplakao jer sam bio presrećan videći tu vrstu jedinstva, opredeljenosti i želje da se izvrši svaki zadatak koji državno rukovodstvo pred njih postavi", rekao je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije.

O situaciji na KiM

Govoreći o napetoj situaciji na KiM, predsednik Srbije je istakao da se sve ovo što se dešava ne dešava zbog hapšenja Dejana Pantića, za kog se ne zna ni gde je, ni zašto je uhapšen. Ročište nije počelo, niko, pa ni njegov advokat ne zna gde je taj čovek, kazao je Vučić.

"Dan pre toga Kurti je rekao da je detinjast zahtev da se formiraju ZSO. A onda kada vam Berbok, kakvo licemerje, kaže da je neko spustio tenzije zato što je odložio izbore, a noć pre toga ste upadali sa specijalcima i hteli da zauzimate opštinske izborne komisije?! Znali ste da izbora neće biti ali ste hteli da provocirate Srbe i na silu da upadnete. Je li to logično?", upitao je Vučić.

Berbok je, kaže predsednik, već odgovorila umesto komandanta Kfora, a Kfor još nije ni dobio zahtev za povratak naših snaga na KiM- dobiće ga u četvrtak popodne.

Vučić se zapitao i gde to piše da Albanci imaju pravo da na sever KiM uđu sa dugim cevima.

"Ja sad imam pitanje za sve njih, kažite mi molim vas, izneću pred njih 5 važnih dokumenata, koji od njih da poštujemo? Kažite nam jedan mi ćemo taj jedan da poštujemo. Vi izaberite, hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazm, Vašingtonski? Kažite nam, šta hoćete? Je l` vi razumete da oni nijedan od tih sporazuma ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Sad su priznali da su to radili i nekima drugima. Kažite nam, šta hoćete?".

Vučić je ovu situaciju uporedio sa onom u Republici Srpskoj i dodao: "Tako su razarali RS, tako razaraju sve što stignu da razore, misleći da je naša obaveza da se pravimo ludi, da bismo što duže ostali na vlasti. Evo, srušite me i šta?".

"Radimo sve da se očuva mir, molimo da nam više ne šalju do zuba naoružane policajce na sever na to nemaju nikakvo pravo. Nama to nije potrebno i hoću da to čuju u međunarodnoj zajednici jer Srbi to znaju", rekao je predsednik.

Ponovio je da apeluje na Srbe da ne nasedaju na provokacije.

Vučić se osvrnuo i na Boreljovu današnju reakciju, za koju smatra da je posledica napada koji je doživeo kad je označio pravog krivca za nekonstruktivnost i propast pregovora u Briselu.

"Juče smo ceo dan radili dok nismo dobili uveravanja da neće da upadaju da ruše barikade. Mi molimo da nevine Srbe puste na slobodu i da više ne šalju do zuba naoružanu policiju na sever KiM. Ni po jednom sporazumu nemaju mogućnost da to učine. Mi ne želimo sukob. Hoću da to i ljudi u svetu razumeju, kao što znam da su Srbi razumeli.

Vučić se osvrnuo i na manastir Dečane i upitao šta to treba da se desi da Albanci sprovedu sopstvene sudske odluke i da vrate zemlju manastiru.

"Pa ništa. Niko ne može da ih natera, ali zato će da dobiju viznu liberalizaciju, zato će da dobiju da ih za dva dana tamo primaju ko da je Italija a ne Priština zainteresovana za ulazak u EU, a zbog toga hoće da ih prime i u Savet Evrope, valjda da nas poduče kako to najuspešnija pravna država na svetu funkcioniše", zaključio je Vučić.

image