Srbija i Balkan

U Novom Pazaru srbistiku pretvaraju u bošnjakistiku?

Članovi odbora nadaju se da Srbija neće dozvoliti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru akredituje studijski program bosanskog jezika na štetu srpske filologije
U Novom Pazaru srbistiku pretvaraju u bošnjakistiku?© Elmedin Hajrovic/ATAImages

Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je dopis Nacionalnom prosvetnom savetu i ministarstvu prosvete, povodom problema u vezi sa akreditacijom na Katedri za srbistiku na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Među lingvistima, ali i u akademskoj zajednici i široj javnosti, strasti su se  uzburkale kada je Bošnjačko nacionalno veće zatražilo da se "bošnjački jezik" i "bošnjačka književnost" uvedu u studije srpske književnosti i jezika na toj visokoškolskoj ustanovi.

Ovo stručno telo upozorava na nastojanja da se ta katedra pretvori u "bošnjakistiku" ili "bošnjakistiku sa srbistikom" i da su ta nastojanja praćena i grubim napadima pojedinaca i na Univerzitet i na Odbor za standardizaciju srpskog jezika i pojedine srbiste.

Odbor je izričitog stava da nije moguće u sadržaje srpskog jezika i književnosti uključivati iste sadržaje samo pod drugim imenom, niti je moguće praviti hibridni srbističko-bošnjački studijski program.

Članovi odbora nadaju se da Srbija neće dozvoliti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru akredituje studijski program bosanskog jezika na štetu srpske filologije. 

"Cilj ovih studija je upravo da se legalizuje prekrajanje naučnih istina i prisvajanje srpske jezičke i kulturne baštine", navodi Odbor.

Ministarstvo i Nacionalni prosvetni savet, odbor je podsetio i na odluke o pitanju statusa bosanskog ili bošnjačkog jezika koje su donete 1998, pa 2015. godine.

U prvoj odluci koju su sastavili čuveni lingvsti Branislav Brborić, Ivan Klajn i Predrag Piper, navodi se da se za imenovanje trećeg jezika u Bosni i Hercegovini, uz srpski i hrvatski, u srpskom jezičkom standardu može preporučiti samo atribut bošnjački.

"Naziv jezika neophodno je uskladiti s imenom novopriznatog naroda - Bošnjaci. jer nema razloga da u srpskom jeziku ime tog naroda i ime tog jezika budu u raskoraku koji unosi zabunu i izaziva opravdanu zabrinutost", kaže se u  odluci stručnjaka iz 1998. godine.

Kasnije, 2015. godine u spisima Odbora za standardizaciju srpskog jezika podrobno je obrazložen stav nauke da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se razlikuje od srpskog. 

"Razlika postoji samo u simboličlkom planu, u posebnom imenovanju", ukazuju iz Odbora.

Oni dodaju i da je na osnovu Evropske povelje, ali i na osnovu naučnih lingvističkih kriterijuma jasno da se ne mogu kao posebno studirati simbolički jezici jer oni predstavljaju samo različita imena istog, u ovom slučaju srpskog standardnog jezika.

"Time bi bila nanesena neprocenjiva šteta i srpskom jeziku i srpskoj kulturi. Prijvatanjem programa bosanskog jezika na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, Srbija bi bila jedina zemlja na svetu gde bi se kao poseban studirao bosanski jezik", zaključuje se u dopisu Odbora.

image