Srbija i Balkan

Institucije na severu KiM i dalje blokirane, radnici i danas pokušali da uđu na radna mesta (VIDEO)

Više stotina zaposlenih i danas se okupilo u 7.30 ispred opština, tražeći da im se omogući da rade
Institucije na severu KiM i dalje blokirane, radnici i danas pokušali da uđu na radna mesta (VIDEO)© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Na severu Kosova i Metohije tzv. kosovska policija peti dan drži u blokadi zgrade srpskih institucija - Privremenih opštinskih organa, PIO fonda za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, Centra za socijalni rad - ispred kojih su policajci s dugim cevima u blindiranim i terenskim vozilima.

Ispred objekata su postavljene metalne i papirne table s nazivima ministarstava vlade u Prištini.

Više stotina zaposlenih i danas se okupilo u 7.30 ispred opština, tražeći da im se omogući da rade i svojim sugrađanima, bez obzira na nacionalnost, pružaju osnovne životne usluge, te zahtevajući od međunarodne zajednice da bude odlučnija u reagovanju i omogući im pravo na život i pravo na rad.

"Ovo nije javni servis samo Srba, zato što je u službi svih građana koji žive na teritoriji Kosmeta. Kao radnik Opštinske uprave, imala sam prilike da izađem u susret ne samo Srbima nego i Albancima, muslimanima, Romima. Dakle, sada su uskraćena elementarna prava dece i svih građana Kosmeta", napomenula je Vera Savić, radnica opštine koja radi 35 godina u javnom servisu građana i koja je i danas došla na posao.

Saša Petrović iz Kosovske Mitrovice koji 17 godina radi u opštinskoj upravi napomenuo je da su kao servis građana radili četvrt veka bez problema.

"Evropska unija u svojim postulatima ima pravo na rad, pravo na život, pravo na slobodu kretanja. Nama je, u ovom slučaju, sve to onemogućeno. Tako da apelujemo da nam daju neko obrazloženje", naveo je Petrović iz Kosovske Mitrovice koji kaže da 17 godina radi u opštinskoj upravi.

Radnici blokiranih opština ukazali su da ako im ne bude dozvoljeno da se vrate u uzurpirane zgrade, onda će građani po izvode i druga dokumenta morati da odlaze u najbliže gradove u centralnoj Srbiji po dokumenta, kao što trenutno čine kada podižu novac.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

U nedelju su prištinske institucije postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta tzv. kosovska obeležja.

image