Srbija i Balkan

Sonji Biserko i Čanku propala ekskluziva: Priča o selidbi Srba s KiM u Novi Pazar već bila podmetnuta

"Iskreno se nadam da ovakve prljave političke igre Čanka i Sonje Biserko, a i njima sličnih 'prijatelja' i Srba i Bošnjaka, neće proći. I Srbi i Bošnjaci su na ovom području izdržali mnogo veća iskušenja“, kaže istoričar Salih Selimović
Sonji Biserko i Čanku propala ekskluziva: Priča o selidbi Srba s KiM u Novi Pazar već bila podmetnuta© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Retko je ko u ponedeljak ujutru u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku, kako već koji narod zove ovo područje, ravnodušno primio vest prema kojoj su na sastanku u Prištini Sonja Biserko i Nenad Čanak obavestili Aljbina Kurtija kako "Beograd planira preseljenje kosovskih Srba u Sandžak" i kako se u Sandžaku "uveliko već grade kuće i stanovi za Srbe s KiM".

"Pametnom ne treba ni pet sekundi da zaključi kud ovakvi pokušaji, podmetanje ovakvih laži, vode – novom potpaljivanju vatre između Bošnjaka i Srba na ovom prostoru, izazivanju krize, novim svađama i podelama. Oni koji su ovo planirali veoma dobro znaju šta rade i koliko ovakve podvale lako mogu situaciju izbaciti iz normale i pozavađati ljude i koliko ih lako ekstremisti mogu zloupotrebiti. Ovakve vesti veoma lako uznemire Bošnjake", kaže za RT Balkan M. S., Bošnjak iz Novog Pazara.

"Ekskluziva" koju su Biserko i Čanak preneli Kurtiju, u Novom Pazaru je, inače, prilično stara. Naime, ovde se već mesecima podmeću informacije kako su, navodno, pojedine zgrade koje se podižu u Novom Pazaru, i čiji su investitori privatnici, uglavnom sa ovih prostora, u stvari, namenjene za Srbe sa Kosova. "Obavešteni" već znaju i koje su to zgrade i koliko stanova i na kojim se sve mestima podižu. Sonja Biserko i Čanak očigledno su u nedelju u Prištini, gde su primljeni na najvišem nivou, Kurtiju podmetnuli bajatu informaciju, prostije rečeno glasinu iz Novog Pazara. Od kosovskog premijera zatražili su da to spreči, verovatno ne na način da Srbima vrati privremene organe, dinar, poštu i platni promet, da ih zadrži na KiM, nego da – nekako zaustavi zidanje zgrada u Pazaru. Kakve ingerencije bi Kurti mogao imati u Raškoj oblasti teško da i oni sami znaju.

O "planu Beograda da Srbe sa severa Kosova preseli u Novi Pazar" i o gradnji stanova pre koji dan govorio je Aleksandar Olenik, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavivši kako se u Pazaru uz gradnju stanova priprema i prostor za bolnicu i univerzitet iz Kosovske Mitrovice. 

Na vest iz Prištine reagovao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečima da je "gledao razne cirkuse u životu, ali da nikada nije video cirkus kakav su spremni da naprave Aljbin Kurti i njegove muve sa donjeg dela leđa poput Sonje Biserko i Nenada Čanka".

"Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na KiM uprkos želji Aljbina Kurtija i Nenada Čanka, Sonje Biserko i mnogih drugih da Srbi sa Kosova i Metohije nestanu. Na pamet mi ne bi palo da tako nešto smislim, kratko ali glupo", rekao je Vučić.

"Neverovatno je da davno dokazani antisrbi 'mole' Kurtija da zaštiti Srbe koje svim sredstvima i silama progoni kako bi ih oterao ili sveo na njemu prihvatljiv i beznačajan broj. Mislim da se očigledno radi o podmetanju kako bi se Beograd predstavio kao nemoćan da pomogne i zaštiti preostali deo srpskog stanovništva na severu KiM. Moguće je da se, po ko zna koji put, skrene pažnja sa problema na KiM i izazove nemir i nestabilnost u Raškoj oblasti", kaže za RT Balkan, komentarišući vest iz Kurtijevog kabineta, istoričar i publicista iz Sjenice Salih Selimović, koji veoma dobro poznaje prilike u ovom kraju Srbije.

Naš sagovornik dodaje da mu do danas "nije poznato da se na području Novog Pazara ili Sjenice prave kuće i stanovi za Srbe sa KiM" kao što su Kurtiju preneli Biserko i Čanak.

"Svakako će ovakve informacije uznemiriti muslimane/Bošnjake u ovom delu Srbije, jer bi se u tom slučaju menjala postojeća versko-konfesionalna i nacionalna struktura stanovništva. To bi verovatno koristili u propagandne svrhe ekstremisti, pa možda i deo rukovodstva nekih od stranaka ovde koje se održavaju na napadima na republičku vlast i državu Srbiju", kaže Selimović.

On ističe i činjenicu da su "vlasti države Srbije veoma mnogo učinile poslednjih godina na veoma korektnim odnosima sa Bošnjacima i Staroj Raškoj, a veoma su vidljive i značajne investicije u putnu infrastrukturu, školstvo i zdravstvo".

"Iskreno se nadam  da ovakve prljave političke igre Čanka i Biserko, a i njima sličnih 'prijatelja'  i Srba i Bošnjaka, neće proći. I Srbi i Bošnjaci su na ovom području izdržali i prevazišli mnogo veća iskušenja", zaključuje Selimović.

Za bivšeg kontraobaveštajca Ljubana Karana postupak Nenada Čanka i Sonje Biserko u Prištini u najmanju ruku je za krivičnu prijavu zbog uznemiravanja javnosti, a verovatno i za krivično delo izazivanje međunacionalnog sukoba, netrpeljivosti.

"Njihov postupak može da ima i neku višu konotaciju kada se ima u vidu rovitost situacije na tom prostoru kao i bezbednost države. Oni namerno idu tamo gde nijedan Srbin ne bi otišao i dogovaraju nešto upravo sa onima kojima je cilj da Srba tamo nestane. Očigledno je da ovde postoji i zla namera prema rešavanju političkih problema s kojima se u ovom trenutku sudara Srbija. Oni ovim postupkom pomažu Kurtiju, podstiču Srbe da odu s Kosova, jer, eto, za njih se grade objekti, što bi oni ostali na Kosovu kad mogu da uživaju u nekim zgradama bez ikakvih problema koje će dobiti džabe", kaže Karan.

Naš sagovornik uveren je da Sandžak, odnosno Raška oblast nisu sada slučajno izabrani.

"Znaju oni dobro da je to trusno područje gde se Srbija, zajedno s Bošnjacima svim silama trudi da situaciju održi u normalnom stanju koegzistencije, dobrih međunacionalnih odnosa, uzajamnog poštovanja, zajedničkog života. Oni provociraju nemire na tom području, žele da kažu Bošnjacima da neko planski i smišljeno naseljava Srbe na području gde oni žive. Da neko želi da promeni etničku strukturu tog prostora. Naravno da to može izazvati uznemirenje među Bošnjacima, da kažu, evo, neko na području gde smo mi dominirali kao nacionalna manjina sada pokušava da naše interese potpuno, na perfidan način zapostavi, izigra, da nas prevari dok mi pokušavamo da organizujemo zajednički život i napredak", zaključuje Karan.

image