Srbija i Balkan

Zakon o državljanstvu opet uzburkao strasti u Crnoj Gori, iz Brisela stiglo upozorenje

RSE navodi da je promenu Zakona o državljanstvu i potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa drugim zemljama podržao i premijer Spajić
Zakon o državljanstvu opet uzburkao strasti u Crnoj Gori, iz Brisela stiglo upozorenjeGetty © hamzehsh12

Nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić podržao inicijativu za promenu Zakona o državljanstvu, oglasio se Brisel upozorenjem da Podgorica mora da ih "drži u potpunosti obaveštene o svojim namerama" pre bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu.

"Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo koje mere koja bi mogla da ugrozi strateški put zemlje u EU ili bezbednost EU, uključujući korišćenje prerogativa za dodelu državljanstva", rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Evropske komisije.

RSE navodi da je promenu Zakona o državljanstvu i potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa drugim zemljama podržao i premijer Spajić koji je rekao da Crna Gora ne sme da se odriče "svoje dece".

Prema njegovim rečima, ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da "prepozna". Spajić je kasnije rekao da će vlada na inicijativu skupštine raditi na izradi zakonodavnog okvira koji bi uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje EU.

Crna Gora sa 630.000 stanovnika, zabranjuje dvojno državljanstvo.

Predsednik Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović rekao je za RSE da bi ukidanje zabrane dvojnog državljanstva omogućilo državama koje imaju velike resurse i geostrateški su zainteresovane za Crnu Goru da utiču na njene izborne rezultate.

"U konkretnom slučaju, to je srpski predsednik, jer oni imaju dovoljno resursa i političku agendu da to rade. Kao što pokušavaju da utiču na izbore u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, tako žele i u Crnoj Gori gde računaju da bi mogli da dovode i preko 150.000 birača na izbore", tvrdi on.

Restriktivan Zakon o državljanstvu donela je 2008. vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Prema njemu državljanstvo se stiče rođenjem, poreklom, prijemom ili sporazumom o dvojnom državljanstvu sa drugom državom. Takav sporazum Crna Gora nema ni sa jednom zemljom.

Problem sa dvojnim državljanstvom je što bi svaka promena broja birača, mogla da igra ključnu ulogu u izbornom procesu. Drugim rečima, tvrdi RSE, Srbija bi vršila "izborni inženjering" i tako dovela do "nestanka Crne Gore kao nezavisne države".

Jedan od inicijatora, lider Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da bi izmena zakona trebalo da bude "jedan od prioriteta" vlade, a da oni koji dobiju dvojno državljanstvo, a imaju prebivalište u Srbiji, ne bi trebalo da glasaju u Crnoj Gori.

RSE je odmah našao eksperta Vujovića koji tvrdi da je to sve "dimna zavesa" kako bi se sakrila prava namera Srbije - "da Crna Gora identitetski sve više liči na Republiku Srpsku".

Interesantno je da RSE nije našao za shodno da upita zvanični Beograd ili  nekoga iz, kako to oni nazivaju, "proruskih i prosrpskih" partija u Crnoj Gori za komentar. Niti hiljade Crnogoraca koji žive u Srbiji.

image