Srbija i Balkan

Brnabić: Ne postoji ugovor sa "Rio Tintom", imaju samo istražna prava za "Jadar"

Na pitanje da li država može da prekine saradnju sa "Rio Tintom" ukoliko ta kompanija ne ispunjava uslove, Brnabić je navela da bi ozbiljnom borbom na arbitraži država mogla da prekine saradnju sa tom kompanijom ukoliko bi studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokazala da bi rudnik i to postrojenje imali devastirajući efekat po životnu sredinu
Brnabić: Ne postoji ugovor sa "Rio Tintom", imaju samo istražna prava za "Jadar"Getty © Maja Hitij

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da ne postoji ugovor države sa rudarskom kompanijom "Rio Tinto" za projekat "Jadar", već da oni imaju istražna prava za taj projekat, koji su dobili 2004. i da još nisu aplicirali za eksploataciju, a da će ona nastojati da se u parlamentu razgovara o toj temi.

"Na osnovu tih istražnih prava 'Rio Tinto' je radio istraživanje. Do 2012. godine devet puta su im potvrđena ta istražna prava i svaki od tih devet puta im je proširen opseg istraživanja. U međuvremenu, 2006. godine, a onda dodatno potvrđeno i 2011. godine - menja se zakon koji kaže, samo onaj ko ima istražna prava može da se prijavi da dobije eksploataciona prava", rekla je Brnabić za TV K1.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li Srbija ima takav ugovor sa "Rio Tintom", koji će moći da se raskine ukoliko kompanija ne bude ispoštovala sve propise države Srbije, objašnjavajući da nikakvog ugovora nema, a da kompanija svakako mora da radi po zakonima države.

Ona je dodala da je ono što je promenila kao predsednica vlade 2017. godine, bilo to što je potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom "Rio Tinto", jer je njoj bilo važno da se ustanove dve važne stvari.

"Da imamo na papiru, nekim sporazumom o saradnji i razumevanju, da imamo pod jedan, da moraju da se poštuju najviši svetski standardi za zaštitu životne sredine i pod dva, da sve što može da ostane u Srbiji, ostane u Srbiji. Dakle, da mi ne izvozimo rudu, da ne izvozimo sirovine i da sve što može i od istraživanja, bilo šta što može da se uradi u Srbiji, da se ne radi u Australiji, u Americi, nego da se radi u Srbiji da bi to donelo dodatno bogatstvo našoj državi", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će istrajati u borbi da se u parlamentu održavaju dijalozi i diskusije o rudarenju litijuma i projektu "Jadar".

Na pitanje da li država može da prekine saradnju sa "Rio Tintom" ukoliko ta kompanija ne ispunjava uslove, Brnabić je navela da bi ozbiljnom borbom na arbitraži država mogla da prekine saradnju sa tom kompanijom ukoliko bi studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokazala da bi rudnik i to postrojenje imali devastirajući efekat po životnu sredinu.

"Ali mi treba da dođemo do studija. Ali da imate studiju, vi morate da imate prostorni plan usvojen u Loznici, morate da date nešto što se zove rešenje o eksploataciji, što se glupo zove, jer nema veze sa eksploatacijom, nego to obuhvata sadržaj studije. Ali vi imate ljude koji ne žele da vide studiju", rekla je Brnabić.

Podsetila je da će, ukoliko dođe do eksploatacije, to biti rađeno u podzemnom rudniku, a na tvrdnje koje postoje u javnosti da će "najprljaviji" deo proizvodnje biti prerada rude sumpornom kiselinom, Brnabić je navela da se sumporna kiselina na dnevnom nivou koristi širom Srbije, uključujući i poljoprivredu.

image