Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Švajcarske, Izraela, Švedske, Danske i Češke

Predsednik Srbije poželeo je dobrodošlicu novoizabranim diplomatama, te zahvalio njihovim državama na podršci Beogradu u raznim oblastima, kao i EU putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati "Srbija" primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Švajcarske, Izraela, Švedske, Danske i Češke.

Novoj ambasadorki Švajcarske u Srbiji An Lugon-Mulen Vučić je poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu, a tokom sastanka su razgovarali o ekonomskim odnosima Srbije i Švajcarske.

"Izrazio sam zahvalnost na podršci koju Švajcarska pruža našoj zemlji u oblasti razvojne saradnje koja se uspešno odvija duže od 30 godina. Naglasio sam zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i ukazao na važnost daljeg unapređenja parlamentarne saradnje", napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je novoj ambasadorki ponovio da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike naše zemlje, ali i istakao da je pitanje Kosova i Metohije za Srbiju od najvišeg nacionalnog državnog značaja.

Izraelskoj ambasadorki Ben-Ilan predsednik Srbije poželeo je uspeh u diplomatskoj misiji učvršćivanja odnosa i širenja saradnje između dveju zemalja.

"Izrazio sam nadu da će uvažena ambasadorka tokom mandata uneti u svoj angažman i ličnu notu, budući da je njen otac rođeni Beograđanin, što predstavlja još jednu, vrlo posebnu, sponu između naših naroda", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o geopolitičkim i ekonomskim pitanjima od značaja i uzajamnog interesa, dok je on naglasio da je intenziviranje diplomatskih napora u cilju postizanja održivog mira u svim aktuelnim sukobima presudno značajno za budućnost globalnog poretka i da Srbija, u tom smislu, ostaje iskreno posvećena svim inicijativama koje mogu da pomognu u postizanju tog cilja.

Predsednik Srbije uputio je srdačnu dobrodošlicu ambasadorski Kraljevine Švedske Šarloti Samelin i poželeo joj mnogo uspeha tokom obavljanja dužnosti u Srbiji.

"Švedska je jedan od najznačajnijih skandinavskih partnera naše zemlje. Stoga smo opredeljeni da u narednom periodu jačamo uzajamno korisnu saradnju i dodatno intenziviramo naš politički dijalog na svim nivoima. Razgovarali smo i o nizu regionalnih i globalnih pitanja, a ja sam još jednom potvrdio opredeljenje Srbije da da pun doprinos regionalnoj stabilnosti", napisao je Vučić.

Vučić je i ambasadorki Danske Deler Kardel poželeo uspešan mandat u Srbiji, uveren da će bogato diplomatsko iskustvo koje je stekla širom sveta umnogome doprineti jačanju odnosa između dveju zemalja.

"Istakao sam da je Danska jedna od najznačajnijih skandinavskih partnera naše zemlje i izrazio interes Srbije za daljim širenjem uzajamno korisne saradnje uz dodatno intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima. Zahvalio sam Danskoj na podršci našem EU putu, ukazavši na strateško opredeljenje Srbije da svojim ugledom doprinese miru, stabilnosti i napretku našeg zajedničkog kontinenta", napisao je predsednik Srbije na Instagramu.

Takođe, kako je rekao, iskoristio je priliku da je detaljnije upozna sa Specijalizovanom izložbom EKSPO 2027, budući da bi učešće Danske umnogome obogatilo ovu prestižnu manifestaciju.

Ambasadoru Češke Republike Janu Bondiju Vučić je takođe poželeo uspešan diplomatski mandat u Srbiji, dok su razgovarali o dinamičnom razvoju bilateralne ekonomske saradnje koju karakteriše sve veća robna razmena i trgovina uslugama, uz rastući priliv čeških investicija.

"Izrazili smo zainteresovanost za dalje unapređivanje u svim oblastima od zajedničkog interesa, čemu će veoma doprineti predstojeća poseta češkog premijera", konstatovao je predsednik Srbije i dodao da ceni podršku Češke procesu proširenja Evropske unije, a posebno putu Srbije ka punopravnom članstvu.