Srbija i Balkan

Gašić reagovao na lažne vesti: Srbija se ni u kom slučaju neće odreći svojih MiG-29

Migovi koje Srbija poseduje su srpski i nikada ih nikome nećemo dati, poručio je ministar odbrane Bratislav Gašić
Gašić reagovao na lažne vesti: Srbija se ni u kom slučaju neće odreći svojih MiG-29© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Ministar odbrane Bratislav Gašić demantovao je lažne informacije koje su preneli pojedini domaći i regionalni mediji da ugovor sa kompanijom "Daso" o nabavci 12 novih aviona "rafal" navodno sadrži klauzulu o transferu srpskih aviona MiG-29 u Francusku i njihovoj kasnijoj isporuci Ukrajini.

"Reč je o još jednoj u nizu notornih laži i izmišljotina koje isključivo imaju za cilj da bace senku na nabavku 12 potpuno novih višenamenskih borbenih aviona tipa 'rafal' četvrte generacije. 'Migovi' koje Srbija poseduje su srpski i nikada ih nikome nećemo dati", rekao je ministar Gašić.

On je istakao da je, zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića, Srbija došla do 14 modernizovanih aviona MiG-29 i podsetio da je "trud" Ponoša i njemu sličnih, devastirao našu lovačku avijaciju u toj meri da je, pre nešto više od deset godina, bilo dana kada ni jedna "dvadesetdevetka" nije mogla da poleti i zaštiti naš vazdušni prostor.

"Srbija se, ni u kom slučaju, neće odreći svojih 'migova 29' koji će još izvestan broj godina biti i te kako upotrebljivi. Štaviše, nastavićemo sa nabavkama savremenih borbenih sredstava sa ciljem jačanja sposobnosti Vojske Srbije i očuvanja mira i stabilnosti", naglasio je Gašić.

Prethodno se oglasio i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin reagujući na laži pojedinih ruskih političara da će Srbija ustupiti svoje migove Francuskoj odakle će završiti u Ukrajini, ocenjujući da je to podla, glupa laž, i puštena je da bi pokvarila sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Inače, glasine su potekle od bivše zamenice predsednika ruske Dume Elene Vladimirovne Panine koja je na Telegramu napisala da sporazum Francuske i Srbije o nabavci 12 novih višenamenskih borbenih aviona "rafala" sadrži klauzulu o transferu srpskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će oni biti poslati u Ukrajinu.

image