Putinova borba protiv elektronskih cigareta: Kada će Srbija proterati vejpove iz blizine škola?

Elektronske cigarete je, barem jednom u životu probao je svaki peti (20,8 odsto) petak i sedmak, kao i učenik prvog razreda srednje škole (19,7 odsto dečaka i 18,4 odsto devojčica), pokazuju rezultati istraživanja Instituta za zaštitu javnog zdravlja "Dr Milan Jovanović Batuta"

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je rat vejpovima, pafovima i elektronskim cigaretama, a državna Duma bi ove jeseni mogla da razmotri usvajanje zakona o potpunoj zabrani prodaje tih proizvoda u Ruskoj Federaciji.

Rusko ministarstvo zdravlja ranije je upozorilo na novu bolest (evali) koju izazivaju vejpovi i elektronske cigarete, a koja daje simptome slične kovidu-19 i dovodi do akutnog oboljenja pluća.

Situacija je sve urgentnija i u Srbiji, jer iako Zakon o duvanu i Zakon o zaštiti potrošača zabranjuju prodaju duvanskih i srodnih proizvoda maloletnim licima. Ipak, vejpovi i elektronske cigarete su im dostupni na svakom koraku, sve češće i u blizini osnovnih i srednjih škola.

Takođe, ruski predsednik je srednjoškolcima u Kizilu, blizu granice sa Mongolijom, poručio da "nisu kul ako puše vejp" i upozorio ih je na štetnost ovog proizvoda koji negativno utiče, između ostalog, i na reproduktivno zdravlje.

"Potrebno je razumeti do čega vode loše navike. Mnogi ljudi, posebno mladi, ne razmišljaju o tome. A kod mladih je smanjena reproduktivna funkcija. I kod muškaraca i kod žena. Odnosno, smanjena je mogućnost rađanja dece u budućnosti. Čini se da je moderno, da je kul pušiti e-cigarete. Šta je kul u tome da se zapali vejp? Nisi kul. Kul si kada se baviš sportom i kada si dobar đak", rekao je ruski lider na otvorenom času pod nazivom "Razgovor o važnim stvarima" u novootvorenoj školi u južnoj Sibirskoj Republici Tivi u Rusiji.

Pulmolog u penziji dr Lidija Sagić za RT Balkan kaže da u Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu dolaze sve mlađe generacije.

"To su deca iz osnovnih škola mlađih uzrasta. Po novim istraživanjima elektronske cigarete i slični proizvodi imaju puno razarajućih efekata zbog štetnih hemijskih supstanci od kojih se sastoje. Udisanje tih materija dovodi do nespecifičnog zapaljenja disajnih puteva, čine ih preosetljivim, oštećuje normalni epitel pluća i postaju skloniji infekcijama", navodi pulmolog.

Dodaje da oni koji imaju predispoziciju da razviju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, mogu da očekuju pogoršanje.

"Dodatno se takođe razvija i zavisnost, baš kao i u slučaju zloupotrebe duvana", navodi doktorka.

Zaštitnik potrošača: Ukloniti radnje iz okoline škola

Predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović za naš portal kaže da je svedok da njegovo dete od 12 godina može da kupi vejp sa nikotinom gde god hoće i da bi te prodavnice trebalo da nestanu iz okoline obrazovnih ustanova.

"NOPS je pokrenuo kampanju da se zabrani njihova prodaja maloletnicima, kao i da se zatvore specijalizovane radnje za prodaju elektronskih cigareta, aroma, tečnosti, nargila i duvanskih vrećica u blizini škola, baš kao i u slučaju kladionica. Da je zloupotreba sve veća treba da primete i nadležni inspekcijski organi, Ministarstvo zdravlja, sanitarne inspekcije i drugi", navodi on i primećuje da inicijativa nažalost nije zaživela.

Papović smatra da bi trebalo pooštriti kazne i usmeriti taj novac na ispitivanje kvaliteta i druga istraživanja e-proizvoda.

"Dajte da ne bude da se samo deklarativno zalažemo za zdravlje i bezbednost potrošača, da to uradimo malo ozbiljnije, to je i ustavna obaveza", zaključuje naš sagovornik.

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine, pokazalo je da je svaki deseti (10,2 odsto) učenik uzrasta od 11 do 15 godina konzumirao cigarete.

"Elektronske cigarete bar jednom tokom života probao je svaki peti (20,8 odsto) petak i sedmak, kao i učenik prvog razreda srednje škole (19,7 odsto dečaka i 18,4 odsto devojčica). Najveća upotreba e-cigareta je među dečacima prvog razreda srednjih škola (30,6 odsto). Snus (duvanski proizvod za oralnu upotrebu) ili nikotinske vrećice (nikotin bez duvana) probalo je 4,9 odsto petaka, sedmaka i učenika prvog razreda srednje škole", pokazala je studija.

Inače, SZO je prijavljeno da se u različitim elektronskim cigaretama koristi oko 8.000 aroma, čiji efekti po zdravlje čoveka još nisu poznati.

Koordinatori za kontrolu duvana iz regiona ističu da se kod konzumenata aerosoli, odnosno tečnosti u okviru e-cigare, mogu javiti promene na ćelijama mozga, tj. da se razvija zavisnost zbog nikotina.

"Razvijaju se glavobolja, pospanost, premor, a kod dugotrajne konzumacije ovog proizvoda dolazi do zavisnosti. Na plućima se zbog sastojka koji se zove diacetil razvijaju trajna oštećenja plućnog tkiva, kojim se povećava rizik za nastanak raka pluća", upozoravaju stručnjaci.