Srbija i Balkan

Institucije na KiM i dalje blokirane: Priština traži izjave zbog "falsifikovanog potpisa"

Reč je o još jednom pritisku na Srbe, ocenjuju Milović i Petković
Institucije na KiM i dalje blokirane: Priština traži izjave zbog "falsifikovanog potpisa"© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Na severu Kosova i Metohije tzv. kosovska policija šesti dan blokiranim drži zgrade srpskih institucija. Više stotina zaposlenih i danas pokušava da uđe u svoje kancelarije institucija Vlade Srbije, u kojima su radili sve do prošle nedelje. Vlasti u Prištini su, javlja RTS, uzurpirane objekte označili kao svoje i postavili su table.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović objašnjava za javni servis da se od predstavnika blokiranih institucija traži da daju izjave zbog navodno falsifikovanog potpisa.

"Imam informaciju da se od pojedinih predsednika privremenih organa i direktora ovih naših institucija traži da se daju izjave, da se 5. ovog meseca jave u regionalnu jedinicu na sever zbog navodnog falsifikovanog potpisa", rekao je Milović.

Ocenio je da je u pitanju je još jedan politički pritisak.

"Institucionalno, političko i fizičko nasilje je svakodnevno", istakao je Milović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi teror na severu KiM, kao i da sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda.

"Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu 'osumnjičenih', zbog navodnog 'falsifikovanja dokumenata' jesu pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa KiM koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice", napisao je Petković na društvenoj mreži Iks, naglašavajući da su o svemu obavešteni Kfor i međunarodna zajednica.

Rukovodstvo srpskih institucija ništa nije "falsifikovalo" i sve su radili isključivo u skladu sa zakonom, pružajući usluge i Srbima i Albancima, podvlači Petković, dodajući da, da je Kurti formirao ZSO - danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji.

image