Srbija i Balkan

Patrijarh sa generalnim sekretarom Svetskog saveta crkava o situaciji na KiM

Patrijarh je naveo da je svaki vid podrške dobrodošao zato što je za rešavanje ovih pitanja nužna podrška međunarodne zajednice koja, kako je naveo, ponekad izostaje
Patrijarh sa generalnim sekretarom Svetskog saveta crkava o situaciji na KiM© Antonio Ahel/ATAImages

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu primio pastora dr Džerija Pileja, generalnog sekretara Svetskog saveta crkava, u čijoj pratnji je dr Andrej Jeftić, direktor Komisije za veru i poredak Svetskog saveta crkava.

Sagovornici su otvoreno i konstruktivno razgovorali o različitim aspektima međucrkvenih odnosa i aktuelnim izazovima sa kojima se Crkve suočavaju na globalnom nivou, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost Svetskom savetu crkava za ono što čine za mir i međuhrišćansku saradnju, na korist svih naroda.

Pilej je pružio uveravanja u kontinuiranu podršku i solidarnost Svetskog saveta crkava. On se posebno osvrnuo na tešku situaciju na Kosovu i Metohiji i izrazio solidarnost zbog svih teškoća i nesreća koje je u bliskoj prošlosti doživeo srpski narod i njegova Crkva.

Napomenuo je da je Centralni odbor Svetskog saveta crkava 2023. godine doneo odluku da poseti Srpsku Pravoslavnu Crkvu u okviru inicijative "Hodočašće za pravdu i mir", a u kontekstu teške situacije u kojoj se Srpska Pravoslavna Crkva nalazi na Kosovu i Metohiji.

U vezi sa tim patrijarh Porfirije je podsetio da je njemu do sada dva puta zabranjivan ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine iako nije uključen u politički dijalog, "a jednako se moli Spasitelju za sve narode na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

On je naveo da je svaki vid podrške dobrodošao zato što je za rešavanje ovih pitanja nužna podrška međunarodne zajednice koja, kako je naveo, ponekad izostaje, a posebno je značajno što Svetski savet crkava nastoji da se obezbedi međunarodna platforma za dijalog.

Prvi dan posete generalnog sekretara Svetskog saveta crkava okončan je otvaranjem izložbe "Svetski savet crkava i Srpska Pravoslavna Crkva (1948-1991)", u Svečanoj dvorani Svetosavskog doma u Zemunu.

Izložbu, zasnovanu na dokumentarnom materijalu, zvaničnim prepiskama, fotografijama i plakatima, priredio je Arhiv Srpske Pravoslavne Crkve radi svedočenja višedecenijske sadržajne i korisne saradnje Srpske Patrijaršije sa Svetskim savetom crkava, navodi se u saopštenju.

image