Stejt department: Naš stav o Vulinu je poznat, ostaje pod sankcijama

SAD cene partnerstvo Srbije u borbi protiv "ruske agresije" u Evropi i to što daje humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, navodi se

"Stav Amerike o Aleksandru Vulinu dobro poznat", a srpski ministar ostaje pod sankcijama, kažu iz Stejt departmenta, na pitanje "Glasa Amerike" da prokomentarišu najavljeni susret Vulina sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

SAD cene partnerstvo Srbije u borbi protiv "ruske agresije" u Evropi i to što daje humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, navodi se.

"Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusije", kažu u Stejt departmentu.

Iz EU je ranije za "Glas Amerike" rečeno da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", navela je služba za štampu, spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU.

Iz Brisela poručuju i da Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet.