Srbija i Balkan

"Domanović naših dana": Srpski političari o smrti Bore Đorđevića

Legendarni roker je preminuo u 72. godini u Sloveniji
"Domanović naših dana": Srpski političari o smrti Bore Đorđevića© Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom vesti da je legendarni srpski roker, pesnik, tekstopisac i frontmen "Riblje Čorbe" Bora Đorđević preminuo u 72. godini.

"Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio nas je, svojom pesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji. Neku mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti. Svanulo je iznad crkve Svetog Marka, i tako će biti i u decenijama koje dolaze", poručio je predsednik Srbije u objavi na Instagramu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća povodom smrti Borisava Bore Đorđevića.

"Sa žaljenjem sam primio tužnu vest o smrti velikog umetnika Bore Đorđevića. Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, izraze najdubljeg saučešća", naveo je Dodik.

"O tome koliko je Bora Đorđević bio izuzetna ličnost i vrhunski umetnik, govore njegova brojna dela koja će ostati trajno nadahnuće i inspiracija mladim generacijama", navedeno je u telegramu, kako je saopštio Kabinet predsednika Republike Srpske.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić oprostio se od Bore Đorđevića porukom da njegove pesme ostaju uzvišeni spomenik muzičkog i književnog genija, koji je, kako je naveo, na neki način oblikovao živote svih nas.

"Jutros nas je napustio jedan od doajena srpskog, jugoslovenskog i svetskog rokenrola Borisav Bora Đorđević. Njegove pesme ostaju uzvišeni spomenik muzičkog i književnog genija koji je u nekoj mjeri oblikovao gotovo sve naše živote. Drago mi je što je Bora zajedno sa ostalim članovima Riblje Čorbe jedan od svojih poslednjih koncerata održao upravo u Crnoj Gori te se taj način, ni ne shvatajući to, poslednji put pozdravio od publike u našoj zemlji", napisao je Mandić na platformi Iks.

"Neka mu je večna slava i pokoj duši i neka Anđeo iz njegovih pesama nastavi da živi u srcima i dušama budućih pokoljenja", dodao je Mandić.

Bivši predsednik SR Jugoslavije i Vlade Srbije Vojislav Koštunica poistovetio je pesništvo Bore Đorđevića u izjavi za "Sputnjik" sa britkim perom Radoja Domanovića.

"Još jedan put, opet bez ustezanja, svedočim da je bio veliki rok muzičar, skoro sa onu stranu svakog poređenja. I da je među rok muzičarima bio najveći i najplodniji pesnik. Pesme su stalno vrcale, izvirale iz njega i beležio ih je u trenu, po svojim izgužvanim i ispresavijanim sveščicama. I, najzad, ne najmanje važno, bio je marljivi hroničar i bespoštedni kritičar našeg vremena, Domanović naših dana. Skoro da se povest naših poslednjih pola veka može takođe čitati i katkad i bolje razumeti kroz pesničku reč Bore Đorđevića", istakao je Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević uputio je izraze najdubljeg saučešća porodicama, prijateljima i poštovaocima Bore Đorđevića i Rade Đuričin, koja je takođe danas preminula u 91. godini.

"Danas je veoma tužan dan, jer su nas napustile dve istinske legende, čiju će umetnost i dela pamtiti generacije. Svojim umetničkim bravurama, Bora svojim pesmama i poezijom, Rada svojom glumom, a oboje velikim patriotizmom i ljubavlju prema svojoj zemlji, ostavili su neizbrisiv trag u dušama svih nas. Neka im je večna slava!", rekao je premijer Vučević, a navodi se u saopštenju Vlade.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Bora Đorđević ostavio veliki trag i svojom muzikom obeležio čitav jedan period.

Brnabićeva je uputila saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

"Kada preminu legende, treba nam svima vremena da nekako tu informaciju procesuiramo. Ja želim pre svega da izrazim saučešće njegovoj porodici, njegovim prijateljima, članovima grupe i saradnicima", rekla je Brnabićeva gostujući na Prvoj.

Istakla je da se je Bora u svakom smislu bio čovek legenda.

"Neverovatan život, kako se kaže, imao se zašta i roditi, kada pogledate šta je čovek sve uradio i ostavio, kakav trag i koliko još generacija će slušati tu muziku i njihove pesme", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je odrasla uz pesme Riblje čorbe i da su Bora Đorđević i njegova grupa obeležili život cele njene generacije.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje ime, najdublje saučešće porodici Bore Đorđevića.

"Uz Borinu muziku odrastale su i stasavale mnoge generacije i naša sadašnja omladina rado sluša sve njegove pesme. Muzika koju je ceo život posvećeno i s ogromnom ljubavlju i talentom stvarao, apsolutno je bezvremena i nastaviće da inspiriše mnoge generacijama. Borino stvaralaštvo ostaje evergrin srpske muzičke scene zbog specifičnog stila, senzibiliteta i istinskog umetničkog dara koji je posedovao", poručio je u telegramu saučešća ministar Dačić.

On je dodao da ćemo o Bori Čorbi govoriti "uvek sa divljenjem i dubokim poštovanjem", i da je "njegov doprinos srpskoj kulturi od neizmernog značaja".

image