Srbija i Balkan

Transparentnost obavezna za sve, samo ne za Mecolu: Kako je predsednica EP prikrila sukob interesa

Roberta Mecola je prećutala da joj je muž lobista pri istitucijama Evropske unije
Transparentnost obavezna za sve, samo ne za Mecolu: Kako je predsednica EP prikrila sukob interesa© Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Kada je korupcionaški skandalal "Katargejt" zatresao temelje Evropske unije, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola odlučila je da je najbolji način za borbu protiv korupcije- transparentnost. Ali tuđa.

Jer, Mecola, koja je progurala usvajanje novog etičkog kodeksa koji, između ostalog, zahteva da se visoki članovi parlamenta izjasne o sukobu interesa, uključujući bilo koji sukob interesa "koji uključuje njegovu ili njenu porodicu, emocionalni život ili ekonomske interese" - nikad nije ni mislila da ovaj kodeks primeni na sebe.

Predsednici Evropskog parlamenta tako nije palo na pamet da javnost obavesti da je njen muž Uko Mecola glavni lobista EU za kompaniju "Rojal Karibean grup" iz Majamija, koja je druga po veličini u sferi krstarenja, i važi za jednog od velikih zagađivača.

Mecola je o tome ćutala i dok je Uko bio angažovan na lobiranju oko značajnih "zelenih" zakona koje je ona potpisivala.

"Ne postoji razlog zašto bi se Mecola — ili bilo koji predsednik — izuzela od prijavljivanja tako nečeg. Ako ima supružnika koji je uključen u bilo koju aktivnost, plaćenu ili neplaćenu, koja nastoji da utiče na kreiranje politike EU, poslanik u Evropskom parlamentu bi to morao da prijavi", kaže za "Politiko" Nikolas Ajosa, direktor "Transparensi internešenela" za EU.

I Roberta i Uko tvrde kako se njegov poslovni imenik nije uvećao zbog predsedničkih društvenih aranžmana njegove supruge.

Činjenica je, međutim da je predsednicin muž lobirao kada je EU usvajala zakone za naplatu emisije ugljenika u moru. Za njegovu kompaniju to je bio ozbiljan izazov.

Poslednjih meseci, navodi "Politiko", on je takođe vršio pritisak na Evropsku komisiju da ublaži pravila fonda EU za nove čiste tehnologije za smeštaj kruzera koji napuštaju vode EU. U maju su zvaničnici njegove firme tražili javna sredstva za pokrivanje jaza u ceni između tradicionalnih goriva i skupljih čistih goriva. Mecola je poneki put takođe komentarisala oblast u kojoj "ordinira" njen suprug, ali tvrdi da svom mužu, svojom pozicijom nije obezbedila nikakvu korist.

Evropski ombudsman Emili O' Rajli, koja istražuje zloupotrebe u institucijama EU, ističe da sukobi interesa ne moraju nužno biti "iskorišćeni" da bi bili problem. Čak i nešto što bi samo javnosti moglo da izgleda loše mora se ozbiljno tretirati. A Mecolino prećutkivanje - nikako nije izgledalo "dobro".

To što Mecola kad je reč o biznisu njenog supruga misli da je njoj dozvoljeno sve ono što je zabranjeno njenim kolegama, više je pravilo nego izuzetak. Tako je, kada je prošle godine prekardašila rok za prijavu poklona, sa svojim timom tvrdila da je protiv "običaja" ranijih predsednika da objavljuju poklone date njihovoj kancelariji. 

image