Srbija i Balkan

Vučić u Podrinju: "Migove" ne bih dao ni za šta na svetu

Predsednik Srbije će razgovarati s građanima, učestvovati u različitim događajima i posetiti više sela, opština i gradova
Vučić u Podrinju: "Migove" ne bih dao ni za šta na svetu© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

"Srpske 'migove' nikada i nikome i ni za šta na svetu ne bih dao, poručuje predsednik Vučić reagujući na glasine da će Srbija Francuskoj, a preko nje i Ukrajini, u zamenu za francuske "rafale" dati ove letelice.

Aleksandar Vučić koji je obilaskom radova na rekonstrukciji puta Bojić– Tekeriš počeo posetu Podrinju, gde će boraviti do 9. septembra napomenuo je da Srbija ima 14 migova i da oni koji to lažu "nisu normalni".

Istakao je da su migovi dobre "mašine" i dodao da Srbija u jednom momentu nije imala ni jednu "dvadesetdevetku" koja je mogla da poleti.

"Imali smo, sećate se, onaj miting u Batajnici 2013. godine. Ni jedna 'dvadesetdevetka' nije poletala, poletale su 'dvadesetjedinice'", podetio je Vučić. 

Najvažnije institucije Srbije i dalje funkcionišu na severu Kosmeta, a Srbi će, siguran je, opstati na severu Kosova i Metohije, dodao je predsednik Srbije.

"Što se tiče mog odlaska u Kosovsku Mitrovicu, da mi omoguće, otišao bih sutra. I ne samo tu, nego i u Štrpce, u svako selo, mesto i našu enklavu. Nije pitanje mog izbora nego njihovih odluka", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da "kod nas bez mržnje ne može ništa", i objasnio da je došao u Podrinje da ispita situaciju i oko vode, budući da se narod zastrašuje da će Srbija biti pustinja i voda biti zatrovana u slučaju otpočinjanja iskopavanja litijuma.

"Sve naše vode i zemljišta će biti sigurni i čisti", poručio je, dodajući da i on neće biti za to, ako bude postojala bilo kakva mogućnost trovanja ili zagađenja.

On ističe da postoje spoljni i brojni drugi interesi da Srbija ne uspe i ne postigne komparativnu prednost nad drugima.

Vučić će tokom boravka razgovarati s građanima, učestvovati u različitim događajima i posetiti više sela, opština i gradova.

Radove na deonici od Bojića do Tekeriša, dužine 15,6 kilometara, na putu Šabac–Tekeriš sa Vučićem obilaze i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Rok za završetak radova je 120 dana, a vrednost radova je 676,8 miliona dinara.

Inače, kompletna deonica Šabac–Tekeriš duga je 27,44 kilometra, a procenjena vrednost rekonstrukcije je jedna milijarda dinara, ili oko 8,5 miliona evra.

Ova deonica je od izuzetnog značaja za Mačvanski okrug, jer povezuje spomen-kompleks Cerske bitke na Tekerišu sa Šapcem. U blizini se nalazi i Crkva Svete Trojice u selu Cernica, koja je podignuta u pomen kralja Aleksandra I Karađorđevića, kao i tri važna manastira – manastir Čokešina, manastir Radovašnica i manastir Petkovica.

Takođe, u blizini ove deonice se nalazi i Trajanov grad, kao i Osnovna škola "Dositej Obradović" u Volujcu.

Ova deonica povezuje saobraćajnicu Loznica–Šabac, sa putem Loznica–Osečina–Valjevo.

Direktno povezuje Šabac, preko naselja Zavlaka sa opštinom Krupanj, a prolazi kroz Šabac, Jevremovac, Varnu, Slatinu, Bojiće, Sinoševiće, Volujac i Tekeriš.
Na trasi se nalaze 33 cevasta i pločasta propusta dužine 483 metra i tri mosta ukupne dužine 26 metara, kao i 19 autobuskih stajališta duž trase.

Kolovozna konstrukcija je u veoma lošem stanju, a s obzirom na to da nije moguća realizacija celog projekta, započeta je realizacija dela puta Bojići–Tekeriš.

Radovi će obuhvatiti struganje asfaltnog kolovoza, rušenje ivičnjaka, iskop kolovozne konstrukcije sa izradom tampona od lomljenog kamena, dva sloja asfalta i postavljanje ivičnjaka sa drenažom, kao i izradu cevastih propusta od betonskih cevi, iskop putnih jarkova i ugradnju betona.

Radove finansira Javno preduzeće "Putevi Srbije", a izvodi ih preduzeće "Valjevo" a.d.

image