Dačić: Kurti ima pakleni plan

Cilj prištinskih vlasti je da se "oslobode" svih Srba

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima "pakleni plan" da se oslobodi svih Srba, ocenjuje potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, nakon što su Kurtijeve snage zauzele srpske institucije na severu Kosova i Metohije.

"Cilj je da se stvori atmosfera da je Srbima nemoguće živeti na Kosovu i Metohiji i zato je bitno da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku i da se da podrška državnom rukovodostvu na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u pregovorima sa Prištinom, ako ih bude bilo", rekao je Dačić za TV Pink.

Dodao je da se, kako je rekao, čak i "nemušta, gluvonema" međunarodna zajednica oglasila oko događanja na Kosometu i osudila Kurtijeve izjave i ponašanje.

"Očigledno je da je strateški cilj isti i dalje, a to je da se napravi etnički čisto Kosovo. Sve što ovih dana rade i govore Nenad Čanak, Sonja Biserko i mnogi drugi u regionu jeste stvaranje klime da se neće dozvoliti da Srbija bude stabilna i jaka, da se razvija", rekao je.

Dačić je istakao da takva Srbija predstavlja branu i prepreku za dominaciju parcijalnih interesa stranih sila u ovom regionu a interes stranih sila ovde, kako je rekao, jeste da region bude nestabilan, jer "da je ovde stabilno, njih niko ne bi ni zvao".