Srbija i Balkan

Prijatelji, kolege i fanovi se opraštaju od Bore Čorbe: "Njegove pesme su poklon za nove generacije"

Ostavio je veliki trag u rok muzici i poeziji, svima će nam nedostajati, poručio je Momčilo Bajagić Bajaga
Prijatelji, kolege i fanovi se opraštaju od Bore Čorbe: "Njegove pesme su poklon za nove generacije"© Antonio Ahel/ATAImages

Povodom smrti legendarnog srpskog rok muzičara i frontmena grupe "Riblja čorba" Borisava Bore Đorđevića (1952-2024), danas se na društvenim mrežama od njega opraštaju brojni muzičari, javne ličnosti, prijatelji i poštovaoci.

"Jutros sam čuo da nas je napustio Bora Đorđević, veliki pesnik, muzičar i moj prijatelj. Bora je više puta bio u sličnim situacijama u poslednje vreme. Uvek je uspevao da se izvuče, ali sada nije. Ostavio je veliki trag u rok muzici i poeziji, svima će nam nedostajati. Saučešće porodici i prijateljima", naveo je Borin prijatelj i bivši član "Riblje čorbe" Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

Pevač i producent Vlado Georgiev oprostio se od slavnog srpskog rokera u objavi na Iksu.

"Bio si živa legenda, jedinstven i originalan, veliki pjesnik i umjetnik. Pamtiću kad sam kao klinac kupovao ploče 'Riblje čorbe' i još tada prepoznao tvoju različitost na tada, velikoj jugoslovenskoj sceni. Bilo je mnogo dobre muzike, dobrih bendova, pjevača, kompozitora, ali, ti i tvoja 'Čorba' ste odudarali od svih na svoj način. Kada 'stado' jednom ukapira koliki si bio, reći će isto što i ja sada. Bio si legenda, legenda ćeš i ostati. Zbogom dragi Boro…laka ti zemlja i Bog neka je s tobom. Pamtićemo te zauvijek. Anđele…", napisao je Georgiev.

Džez pevačica Lena Kovačević napisala je na svom Instagram nalogu: "Borin odlazak kao ujed za dušu".

Zaostavština Bore Đorđevića u stihovima je neverovatna, a broj antologijskih pesama je njegov poklon i za naredne generacije, rekao je za Tanjug Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža povodom smrti frontmena grupe "Riblja Čorba".

"Bio je divan komšija iz ulice 27.mart, koji uvek ima vremena da sasluša svakoga ko mu se obrati. Od stihoklepaca u pokušaju do kladioničara u sunovratu tiketa, od komšinica sa lepim manirima do žickaroša raznih vrsta. Za svakoga je imao lepu reč, poneku paru i osmeh od milion dolara" rekao je Blažević.

Bora Đorđević je bio i zauvek će ostati sinonim za rokenrol, rekao je za Tanjug Zvonimir Đukić Đule, frontmen rok sastava "Van Gog".

"Njegova muzika ostaće sadašnjim generacijama kao putokaz za večnost, a njegovo bogato stvaralaštvo nekim novim klincima, zalog za budućnost! Neiscrpna Borina energija, ljubav prema stvaranju, posvećenost i snaga Feniksa, nešto je po čemu ću ga zauvek pamtiti" kazao je Đukić.

Pevač i kompozitor Željko Joksimović objavio je na svom Instagram nalogu fotografiju Bore Đorđevića uz poruku: "Malo je reći, hvala... Srećno ti nebo, genije".

Pevač Igor Lazić Nigor ostavio je dužu poruku na Instagramu istakavši da Đorđevićev odlazak ostavlja ogromnu prazninu u srcima onih koji su odrasli uz muziku "Riblje čorbe".

"Bio si prava ikona rokenrola, autentičan glas generacija koje su tražile smisao u svetu punom nesigurnosti. Tvoje pesme su bile mnogo više od muzike – bile su iskrena refleksija života, radosti, tuge, pobuna, ljubavi i gubitaka. Bio si pesnik u duši, umetnik koji je znao kako da stavi prst na bolne tačke društva, a da pri tom ne izgubi ni trunku autentičnosti. Hvala ti što si bio deo naših života, što si svojim rečima i muzikom učinio svet malo boljim mestom. Ostaješ sa nama u svojim pesmama koje će se i dalje pevati, iznova i iznova", napisao je Nigor.

Grupa "Crvena jabuka" objavila je fotografiju na Instaramu uz kratak opis: "Počivaj u miru", a od njega se oprostila i Mina Aleksić, ćerka pokojnog prijatelja i kolege Miše Aleksića. 

"Zagrli mi tatu Boki", napisala je ona uz fotografiju oca i pevača.

Pevačica Kristina Kovač objavila je crno-belu sliku Đorđevića iz mladosti i napisala po čemu će ga uvek pamtiti.

"Nikada nisam prevazišla razočaranje činjenicom da je otišao u smeru u kom je otišao po pitanju jugoslovenskog konflikta i ratova, kao čovek pre svega. Ja hoću da ga pamtim kao onog super kul lika koji je pisao fantastične pesme, dok sam još bila klinka, i tata me puštao da se vukljam za njim u Studio 5 kod Hotela 'Ekselzior' na snimanje jednog od njihovih albuma... Divne, divne uspomene, krunisane pevanjem pratećih vokala dok sam još bila dete, tričavih 15 leta - za pesmu "Još jedna cigareta pred spavanje". Spavaj mirno, Boro, nadam se da si u međuvremenu neke stvari smestio na njihovo pravo mesto", istakla je Kovač.

Pevač Željko Samardžić objavio je na Instagramu da je danas tužan dan za sve.

"Ostali smo bez velikog umetnika i čoveka velikog srca. Ja bez vernog prijatelja i brata po duši. Zauvek ćeš mi nedostajati dragi Boro. Neka ti je večna slava i hvala", napisao je Samardžić.

Reditelj filma "Južni vetar" Miloš Avramović objavio je priču na Instagramu i oprostio se od Đorđevića crno-belom fotografijom.

Na isti način oprostila se i glumica Jelisaveta Teodosić.

Novinarka Mira Adanja Polak objavila je insert iz poslednjeg intervjua koji je radila sa Borom i naglasila da joj je bilo veoma teško tokom snimanja.

"Osećala sam još u Ljubljani da je ovo poslednji Borin intervju", napisala je Adanja Polak na Instagramu.

Glumica Ivana Mihić se na Instagramu prisetila svog profesionalnog poznanstva s Đorđevićem.

"Komponovao je muziku za film 'Uslovna sloboda' Miroslava Živanovića u kome sam igrala, te smo se često družili na snimanju u Bjelanovici gde je film sniman... Boru ću pamtiti, pored sveg njegovog veličanstvenog muzičkog stvaralaštva, i po jednoj sveščici koju je uvek sa sobom nosio i u kojoj je beležio stihove i misli svojih trenutnih inspiracija. Umeo je da ih izlaže i rado ih je govorio pred onima sa kojima je sedeo na druženjima gde god se nalazio...", navela je, između ostalog, Mihić.

Novinarka Vesna Dedić uputila je poslednji pozdrav Đorđeviću uz njegovu fotografiju i tekst.

"Volela bih sada da vas podsetim na onu Balkansku ulicu sa početka veka kada je Bora u kafani Taš, pretplatnicima RTS-a pričao o trenucima sreće i tuge koji su mu obeležili život. Ili onu drugu iz 2013. kada je recitovao u studiju, naručivao pesme koje voli i pričao o ljubavi. Izbrisana je kao još 800 drugih Balkanskih ulica sa sajta RTS...Poslednji pozdrav Bori Đorđeviću od one pionirke koja je u SC Morača u Titogradu sa celim razredom bila pored bine...", napisala je Dedić na Instagramu.

image