Srbija i Balkan

Priština pozvala građane da izbegavaju administrativne prelaze

Povodom ovog upozorenja oglasio se i Kfor
Priština pozvala građane da izbegavaju administrativne prelaze© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Zbog poziva Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga na sutrašnju blokadu svih administrativnih prelaza na Kosovu i Metohiji, prištinsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je građane da izbegavaju sve ulaske i izlaske na administrativnim pravcima, piše "Reporteri". 

Ovom upozorenju ubrzo se pridružilo i Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

"Ministarstvo spoljnih poslova poziva sve građane i pripadnike dijaspore da pažljivo prate nova dešavanja i upozorenja u vezi sa situacijom i da se informišu samo od zvaničnih izvora institucija Kosova, kako bi se izbegle dezinformacije i lažne vesti. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nastaviće da vas obaveštava o svim novim dešavanjima", navodi se u saopštenju.

Povodom ovog upozorenja oglasio se i Kfor iz kojeg su poručili da je "važno izbegavati radnje koje mogu stvoriti nepotrebne tenzije".

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, takođe je danas izdalo upozorenje svojim građanima da ažuriraju listu zemalja za koje se savetuje da ih treba izbegavati zbog brojnih bezbednosnih razloga. Među njima se nalazi i teritorija sever Kosova i Metohije.

Blokada prelaza najavljena je za petak, 6. septembar, i prema rečima organizatora, "trajaće sve dok se sa severa KiM ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima". 

Oni su, takođe, pozvali KFOR da u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na severu.

Kako je najavljeno, biće blokirani prelazi Brnjak, Jarinje, Merdare, Končulj i Kula, a poziv je upućen i onima koji žele da dođu iz Beograda, Novog Sada, Smedereva, Kragujevca, Niša, Kruševca, Vranja, Raške, a za koje će biti obezbeđen prevoz.

image