Vučić u Podrinju: Putevi znače život, Zapadna Srbija će biti kao na dlanu

Predsednik Srbije nastavlja posetu Podrinju obilaskom saobraćajnice Šabac–Loznica, za koju je rekao da će biti otvorena 15. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana posete Podrinju, obilazi radove na brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica, u naselju Štitar.

"Izgleda čudesno, završavamo do Svetog Nikole. Otvaramo brzu saobraćajnicu 15. decembra, što znači da će građani od Loznice do Beograda da stignu za maksimalno sat i 10 minuta", naglasio je Vučić.
Od Loznice do Novog Sada biće potrebno 1 sat i 5 minuta, tvrdi on.

Podsetio je da je ranije završen autoput Ruma - Šabac i da se sada završava brza saobraćajnica do Loznice i naglasio da azerbejdžanska kompanija Azvir odlično radi svoj posao.

"Hvala Azvirtu, koji zaista fantastično radi. Radnici svuda vredno rade. Mi sve finansiramo. Moje iskustvo govori, u poslednjuh 12 godina, da je to jedna od dve najbolje kompanije koje rade na našim projektima. Oni treba da rade i deonicu brze saobrajnice Slepčević - Badovinci. Imaćemo i autoput Kuzmin - Sremska Rača kada uspemo da rešimo probleme sa Turcima, što je 19 km autouta ka Bijeljini i to sve ubrzano završavamo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da "smo uspeli smo da pronađemo dodatne izvore sredstava i milijardu evra" za ulaganje u lokalne i regionalne puteve širom Srbije.

Kad je u pitanju projekat Jadar, Vučić kaže da "mi moramo da budemo zaštitnici istine i interesa naroda".

"Ljudi imaju opravdane strahove o pojedinim pitanjima i zato moramo sve da ispitamo do kraja, rekao je on i objasnio da bi taj projekat ekonomski značajno pomogao Loznici i da u tom gradu "ne bi znali šta će sa parama".

Nakon obilaska saobraćajnice Šabac–Loznica Vučić će u 12 časova prisustvovati vojnoj vežbi na Gučevu, a u 14 časova obići će firmu "Jovanović voće".

U obilasku sa predsednikom Vučićem su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predstavnici azerbejdžanske kompanije Azvirt.

Most u naselju Štitar, dužine 584 metara, nalazi se na osmom kilometru brze saobraćajnice i predstavlja najduži most na deonici.

Objekat je fundiran na 130 šipova. Broj stubova na kojima se proteže rasponska konstrukcija iznosi 38. Završeni su svi betonski radovi i u sklopu njih je ugrađeno 17.260,91 metara kubnih betona, 2.673,84 tona armature i 249,96 tona kablova za prednaprezanje.

U toku je izvođenje zaštitnog premaza betonskih površina i pešačkih staza, kao i izvođenje ravnajućeg sloja asfalta na levoj konstrukciji.

U narednom periodu izvodiće se radovi na postavljanju pešačke i elasto-odbojne ograde, postavljanju stubova rasvete, kao i radovi na završnom sloju asfalta. Na deonici radi 470 radnika, vozača i inženjera.

Inače, brza saobraćajnica Šabac - Loznica, ukupne je dužine 54,58 km. U izgradnji je 53,88 km, budući da je prilikom otvaranja prve i druge deonice otvoren i deo treće deonice u dužini od 700 m, kao veza sa petljom Drenovac.

Na deonici Šabac - Loznica projektovano je 13 mostova, 17 malih mostova-propusta, 16 nadvožnjaka i ccetiri denivelisane raskrsnice u Majuru, Slepčeviću, Petlovači i Prnjavoru.

Izvode se radovi duž cele trase u punom profilu (na Šabačkom i Lozničkom delu), do sada je ugrađeno oko 5.120.000 metaka kubnih materijala (97,5 odsto od ukupne količine) u konstrukciju nasipa.
Asfaltiranje prvog sloja asfalta izvršeno je u dužini od 89,4 km (leva plus desna traka), 89 km asfalta drugog sloja asfalta (leva plus desna traka) i 62 km habajućeg završnog sloja asfalta (leva plus desna traka), što ukupno iznosi oko 355.000 tona ugrađenog asfalta.

Takođe, izvode se radovi na izgradnji mostovskih konstrukcija, od ukupno 46 objekata, kompletirani su radovi na izgradnji 44, dok su u toku radovi na dva objekta. Montirano je 105 km elasto-odbojne i sedam km žičane ograde.
Deonicom od Rume do Šapca, sa mostom preko Save, građani Mačve i Srema dobili su saobraćajnu vezu sa tim delom zemlje, a brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice, ovaj kraj imaće bolju vezu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Ovaj značajan infrastrukturni projekat približava Mačvu, Loznicu i Podrinje sa Novim Sadom i Beogradom, gde će se od Loznice do Šapca stizati za 30 minuta, od Šapca do Beograda novoizgrađenim auto-putem stiže se za 40 minuta, što znači da će se od Loznice do Beograda stizati za sat i 10 minuta.

Petlja Ruma spaja auto-put Ruma-Šabac sa budućim Fruškogorskim koridorom, kao i sa postojećim auto-putem E-70 Beograd-Šid.
Izgradnjom Fruškogorskog koridora, koji će se "naslanjati" na ovaj projekat, od Rume do Novog Sada, stizaće se za 20 minuta.
U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića 14. oktobra 2023. godine svečano je otvoren i pušten u javni saobraćaj auto-put od Rume do Šapca sa mostom preko Save, ukupne dužine 24,6 km (deonice 1, 2).