Srbija i Balkan

"Glas Amerike" o susretu Putina i Vulina: Dokle će srpske vlasti "ljubiti carevu ruku"?

U odgovoru portparola Stejt departmenta navodi se da je "stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat" i da on ostaje pod američkim sankcijama
"Glas Amerike" o susretu Putina i Vulina: Dokle će srpske vlasti "ljubiti carevu ruku"?© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvao je burnu reakciju "Glasa Amerike", koji je u svojoj analizi zabrinuo upitao: "dokle će srpske vlasti ljubiti carevu ruku"?

"Smatra se da bi oštrije kritike Sjedinjenih Država i Evropske unije upućene Srbiji zbog odnosa sa Rusijom, mogle Beograd dodatno da gurnu u naručje Moskve", rekao je penzionisani američki diplomata Čarls Kapčan za taj medij.

"Glas Amerike" podseća da je Vulin, koji se nalazi na američkoj listi sankcionisanih osoba, tokom razgovora sa Putinom rekao da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ričard Kremer, stručnjak američkog Instituta za spoljnopolitička istraživanja, smatra da Vulin "ruske forume koristi kao platformu za demonstraciju i isticanje percepcije da je Srbija ostala uz Rusiju".

On je izrazio zabrinutost da "neki u Stejt departmentu mogu lako da se prevare" i poveruju da bi Srbija mogla da postane "država funkcionalne demokratije i liberalno-demokratskih vrednosti".

U odgovoru Stejt departmenta na upit "Glasa Amerike" za komentar o najavljenom susretu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i ruskog predsednika Vladimira Putina, SAD su saopštile da "cene partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i to što daje humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu", navedeno je.

U odgovoru portparola Stejt departmenta navodi se da je "stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat" i da on ostaje pod američkim sankcijama.

"Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusije", kažu u Stejt departmentu.

"Glas Amerike" je komentarisao da je jedna od tema razgovora Putina i Vulina ugovor o snabdevanju gasom između Rusije i Srbije, koji bi trebalo da istekne u martu 2025. Kremer to vidi kao "potencijalno strahovanje Rusije u vezi sa mogućim nastojanjima Srbije da umanji zavisnost od ruskih energenata".

Čarls Kapčan, viši saradnik u nevladinom Savetu za spoljne poslove, istakao je da boravak srpskog državnika u Rusiji "ne predstavlja puku kontrolu moguće štete u srpsko-ruskim odnosima".

On je dodao da je "(predsednik Srbije Aleksandar) Vučić vešt u obraćanju različitim publikama i nastojanjima da osnaži uticaj tako što će se ograditi od saglasnosti sa Zapadom i sa druge strane Rusijom i Kinom".

image