NATO čovek u Sarajevu: Ko će biti novi ambasador SAD u BiH?

Na sajtu Stejt departmenta objavljena je biografija novog ambasadora u BiH

Komitet za spoljnu politiku Senata SAD će 11. septembra održati sednicu na kojoj će se, između ostalog, razmatrati nominacija Daglasa D. Džonsa za mesto ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Imenovanje Džonsa je jedno od pet koje će biti razmatrano na ovoj sednici i ključni je korak prema konačnoj potvrdi, koju bi, nakon pozitivnog mišljenja ovog komiteta, trebalo da oceni i Senat u punom sastavu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je za novog ambasadora ove države u BiH nominovao Daglasa Džonsa 11. jula ove godine. Zbog letnje pauze koju američki Kongres ima tokom avgusta, na naredni korak u procesu čekalo se dva meseca, ali bi sada proces trebalo da se ubrza.

Džons trenutno službuje kao zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri Stejt departmentu. On nadgleda evropsku sigurnost: NATO, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju i severnu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i bezbednost Arktika.

Radio je i kao privremeni otpravnik poslova i zamenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u.

Obavljao je još dva zadatka kao zamenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora).

Džons je u karijeri bio direktor Kancelarije za očuvanje mira, sankcije i protivterorizam u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktor za NATO i Zapadnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost. 

Takođe je služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Avganistanu i u američkim ambasadama u BiH, Irskoj i Izraelu. Govori srpski i hebrejski jezik.